Debacle Marokko: Zuid-Afrika knikkert topfavoriet uit Afrika Cup na knotsgekke slotfase
Zuid-Afrika viert een treffer tegen Marokko / EPA

23:05, 30-01-2024 / Laatste Update: 08:07, 31-01-2024

Topfavoriet Marokko is uit de Afrika Cup gekegeld. Zuid-Afrika was dinsdag in de achtste finale met 2-0 te sterk. Achraf Hakimi werd de schlemiel van de avond, Sofyan Amrabat pakte rood.

Hakimi miste in de 84e minuut een penalty, bij een 1-0 stand voor Zuid-Afrika. Evidence Makgopa had Zuid-Afrika in de 57e minuut op voorsprong geschoten in Ivoorkust

Sofyan Amrabat, speler van Manchester United, was er in de 92e minuut klaar mee. De Marokkaanse middenvelder liep een doorgebroken speler van Zuid-Afrika omver, waarna hij zijn tweede gele kaart kreeg. Maar de VAR was het daar niet mee eens, liet Amrabat terug het veld op komen en instrueerde de scheidsrechter om van twee keer geel direct rood te maken. Daarna was het over en sluiten voor Marokko. In de 95e minuut maakte Teboho Mokoena er nog 2-0 van.

Hakim Ziyech

Een opvallende afwezige was Hakim Ziyech. Hij liep tegen Gambia een enkelblessure op en bleek dinsdagavond nog niet fit genoeg om te spelen. De oud-Ajacied zat niet eens bij de selectie. Zijn voormalig ploeggenoot Noussair Mazraoui stond linksback.

Ismael Saibari

Ismael Saibari van PSV viel in bij de Marokkaanse ploeg. De uitschakeling is goed nieuws voor de Eindhovenaren, die door een blessure van Joey Veerman wat krap in de middenvelders zitten. Zaterdag staat het duel met Ajax op het programma.

Kwartfinale

De kwartfinale kon een onderonsje worden tussen een aantal spelers met Nederlandse roots, want Kaapverdië is de volgende tegenstander. Daar spelen vier Rotterdammers. Niet Marokko, maar Zuid-Afrika wordt dus de tegenstander van Kaapverdië in de kwartfinale.