Defensieve problemen: al 12 wedstrijden op rij geen 'clean sheet' voor Ajax
i

Pro Shots

Defensieve problemen: al 12 wedstrijden op rij geen 'clean sheet' voor Ajax

Joris Kaper • 16:43, 10-11-2022 / Laatste Update: 05:07, 12-12-2023

De onrust lijkt bij Ajax elke week toe te nemen. Woensdagavond verspeelde de ploeg van Alfred Schreuder opnieuw punten tegen Vitesse (2-2). En vooral defensief is het bij de Amsterdammers even matig. Al 12 wedstrijden op rij werd de nul niet gehouden.

Remko Pasveer haalde het na de wedstrijd tegen Vitesse duidelijk aan: verdedigend staat het niet goed bij Ajax. Met counters was Vitesse met de razendsnelle Romaric Yapi en Million Manhoef levensgevaarlijk. Het leverde Manhoef zelfs 2 goals op.

14 tegengoals in de Eredivisie

Maar dat opponenten tegen Ajax scoren is voor de club niet meer nieuw: in de afgelopen 12 wedstrijden werd er geen enkele keer de nul gehouden. In de Eredivisie kreeg de ploeg van Schreuder al 14 goals om zijn oren in slechts 13 wedstrijden. Een groot verschil met vorig seizoen, waarin Ajax over het hele seizoen slechts 19 tegengoals kreeg.

Dit seizoen hield Ajax-doelman Pasveer in de Eredivisie pas 4 keer zijn doel schoon in 13 wedstrijden. De laatste wedstrijd zonder tegentreffer was op 10 september, toen Heerenveen met 5-0 werd verslagen. In de groepsfase van de Champions League lukte het Ajax alleen in de thuiswedstrijd tegen Rangers (4-0) om het doel schoon te houden. Tegen Napoli kreeg Ajax juist veel goals tegen en werd er 2 keer dik verloren: 1-6 en 2-4.

'We staan gewoon niet goed'

Pasveer tegenover ESPN: "Als je ziet hoe makkelijk de 2e bal soms wordt verloren en we met zijn allen terug moeten sprinten, dan staan we gewoon niet goed. Hoe het kan weet ik niet, maar je ziet het gebeuren en om de verdedigers als doelman te bereiken is gewoon lastig van zo'n afstand.

'Martinez wordt gemist'

De Ajax-goalie zegt daarnaast ook: "We hebben andere spelers nu. Martínez was de Ajax-speelstijl gewend en die zette de boel op scherp, dat is denk ik wel een groot gemis centraal op het veld. Hij wist precies hoe we door moesten dekken en dat is iets wat we nu met Calvin Bassey nog moeten leren. Daar is nog veel werk aan."