Definitief: het WK voor clubs in 2025 kent 32 deelnemers
i

Getty Images

Definitief: het WK voor clubs in 2025 kent 32 deelnemers

Brian Vesseur • 18:28, 17-12-2023 / Laatste Update: 18:43, 04-01-2024

De FIFA heeft zondag de knoop doorgehakt: het WK voor clubs telt vanaf 2025 liefst 32 deelnemers. De eerste editie met zoveel deelnemers vindt plaats op 15 juni tot 13 juli 2025 in de Verenigde Staten. Er is 1 groot verschil: het WK wordt vanaf 2025 eens in de 4 jaar gehouden, in plaats van nu ieder jaar. Momenteel telt het WK 'slechts' 8 deelnemers.

Hoe worden die 32 deelnemers bepaald? Europa mag 12 teams afleveren. De winnaars van de afgelopen Champions Leagues mogen meedoen (in dit geval Chelsea, Real Madrid en Manchester City), plus de winnaar van deze editie van de Champions League. Daarnaast mogen ook Bayern München, Paris Saint-Germain, Inter, FC Porto en Benfica meedoen.

Nederlandse deelnemer

Omdat elk land maximaal 2 teams mag afleveren (Engeland levert bijvoorbeeld Chelsea en Manchester City af, Portugal stuurt FC Porto en Benfica), is er best een kans dat er een Nederlands team mag deelnemen. Er doen namelijk ook nog 3 teams uit Europa mee die het hoogst op de FIFA Club Ranking staan.

Ook jaarlijks de Intercontinental Cup

Toch wil de FIFA ook geen afscheid nemen van die jaarlijkse strijd om de beste club van de wereld. En dus komt er een nieuwe variant van de Intercontinental Cup. De 5 winnaars van hun continentale versie van de Champions League (Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika, Azië, Afrika en Oceanië) nemen het tegen elkaar op, om in de finale te spelen tegen de winnaar van de Europese Champions League.