Degradatiekrakers: Sparta pakt cruciaal punt en klimt over Fortuna heen naar nacompetitieplek

Eimert Pruis • 18:42, 03-04-2022 / Laatste Update: 22:28, 11-12-2023

Na 3 degradatiekrakers kunnen we rustig de balans opmaken deze zondag. Sparta pakte 1 cruciaal punt tegen sc Heerenveen (1-1) en klom naar de 16e plaats. Fortuna Sittard verloor thuis van Heracles Almelo (0-2) en zakte zo naar die vervelende 17e plaats. Hekkensluiter PEC Zwolle verloor de IJsselderby van Go Ahead Eagles (0-1).

Fortuna bakt er niets van tegen Heracles

Heracles was in november Fortuna in een vrij vermakelijk duel al met 3-1 de baas. Nu gebeurde er in een saaie 1e helft weinig in Sittard.

Fortuna had in de beginfase duidelijk de overhand en kreeg de eerste kansen. Na een goede dieptepass van de Griekse verdediger Dimitris Siovas legde George Cox de bal goed breed. Zian Flemming leek te scoren, maar Heracles-verdediger Justin Hoogma zat er met zijn hoofd nog tussen. Flemming kreeg kort daarop weer een mogelijkheid, eveneens zonder succes.

Heracles toonde zich efficiënter. Fortuna-doelman Yanick van Osch ging in de 58e minuut in de fout bij een schot in de korte hoek van de Italiaan Giacomo Quagliata. Sinan Bakis besliste het duel halverwege de tweede helft: 0-2. De Turkse spits schoot daarna ook nog tegen de paal.

Weinig spanning in Rotterdam, wel 1 punt

Het duel met Heerenveen, dat onderin de middenmoot staat, was weinig hoogstaand. Scheidsrechter Allard Lindhout gaf Sparta 2 keer een penalty, al had hij daar de 1e keer wel de hulp van de VAR bij nodig na hands van Rami Kaib. Keeper Erwin Mulder bokste de strafschop van Thy echter uit zijn doel. Kort na rust slaagde Vito van Crooij er wel in om Mulder vanaf 11 meter te passeren (1-0).

Heerenveen kwam op gelijke hoogte via Amin Sarr, die een dieptebal van verdediger Nick Bakker langs keeper Maduka Okoye tikte. Bij Sparta maakte Tom Beugelsdijk als invaller zijn rentree na een hersenschudding. Beugelsdijk liep in de blessuretijd bij een stevig duel een hoofdwond op.