🍺 | DENK wil bier verbieden bij sportclubs: 'Roken mag daar ook niet meer'
i

ANP

🍺 | DENK wil bier verbieden bij sportclubs: 'Roken mag daar ook niet meer'

Jeroen Rooseboom • 14:38, 19-01-2023 / Laatste Update: 04:54, 12-12-2023

Als het aan de politieke partij DENK ligt, is het in de toekomst niet meer mogelijk om alcohol te nuttigen bij Amsterdamse sportclubs. Dat wil de partij na het rustig verlopen WK in Qatar.

Daar mocht namelijk ook geen alcohol worden geschonken. Het is niet bewezen dat het daar door komt, maar er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest met supportersgeweld in Qatar. Maar toch heeft DENK aan de Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki gevraagd om bier in de sportkantines te verbieden.

Sociaal gebeuren

Dat voorstel levert een flinke bak aan kritiek op. Zo zegt voetbalvereniging AFC tegen De Telegraaf dat ze geen voorstander van het idee zijn. "Mensen komen hier ook voor de gezelligheid en daarbij wordt af en toe een biertje gedronken", vertelt de bestuurder van de amateurclub. "Als je dat wegneemt, haal je een stukje sociale beleving weg bij de vereniging. Een voetbalvereniging is veel meer dan alleen sporten. Het is een sociaal gebeuren."

Sheher Khan, DENK-fractievoorzitter in Amsterdam, had wel verwacht dat dit voorstel veel kritiek zou opleveren. Daarom vergelijkt hij het met het aan banden leggen van roken bij sportverenigingen. "Ik verbied niemand z’n alcohol, maar wil het net als roken wel beperken daar waar je anderen schade kan toebrengen."