Deutschland, wir kommen! Oranje plaatst zich voor EK dankzij goal Wout Weghorst
i

Getty Images

Deutschland, wir kommen! Oranje plaatst zich voor EK dankzij goal Wout Weghorst

Noah Hoogenboezem • 23:41, 18-11-2023 / Laatste Update: 21:54, 04-01-2024

Het EK-ticket is binnen! Oranje won zaterdag thuis met 1-0 van Ierland en is daardoor met nog 1 wedstrijd te gaan zeker van een plek op het EK. Wout Weghorst maakte het enige doelpunt en dus is Nederland er volgend jaar in Duitsland gewoon weer bij. Het is de 11e keer dat Oranje zich heeft geplaatst voor het EK.

Oranje wist vooraf dat een zege op Ierland genoeg was om een ticket voor het EK veilig te stellen. Heel erg zou het niet zijn geweest als dat niet was gelukt, want anders had de ploeg van Ronald Koeman dinsdag van het kleine Gibraltar moeten winnen om alsnog zeker te zijn van het EK. Die wedstrijd is dus niet meer van belang.

Weghorst

Nederland kreeg na 10 minuten de eerste kans van de wedstrijd en het was meteen raak. Wout Weghorst draaide op de middenlijn weg bij zijn directe tegenstander, kon doorlopen naar de 16 van de Ieren en schoot daar de bal keihard binnen. Oranje speelde niet best, maar kwam geen moment in de problemen. Ierland liet namelijk helemaal niks zien.

Oranje ontsnapt

Vlak na rust dacht Xavi Simons de bal binnen te kunnen glijden, maar nota bene Cody Gakpo hield de bal met zijn hak tegen. Oranje kreeg nog een kans via Weghorst en Tijjani Reijnders raakte de paal. Het was wachten op de 2-0, maar bijna was het 1-1. Adam Idah schoot richting het doel van Oranje en Bart Verbruggen liet de bal glippen. De bal rolde net over de lijn, maar Idah had gelukkig buitenspel gestaan.

Tijd uitzitten

De wedstrijd kabbelde daarna verder. Het spel van Oranje was niet erg goed, maar het was vooral zaak om geen goal meer tegen te krijgen. Ierland was machteloos en kon niets meer aan de achterstand doen. Oranje hield de 1-0 keurig vast en is daardoor zeker van het EK van volgend jaar.

Griekenland

Nederland is zeker van de 2e plek in de groep en dat is genoeg voor een plekje op het EK. Griekenland kan nog wel op evenveel punten komen als Oranje, maar het onderling resultaat telt dan. Nederland won 2 keer van de Grieken. Frankrijk won met 11-0 van Gibraltar en is zeker de groepswinnaar.

Stand groep

1. Frankrijk 7-21 (+26)

2. Nederland 7-15 (+4)

3. Griekenland 7-12 (+6)

4. Ierland 7-6 (-1)

5. Gibraltar 8-0 (-35)