Deze 4 Europese clubs zijn voor het eerst kampioen geworden van hun land
i

Getty Images

Deze 4 Europese clubs zijn voor het eerst kampioen geworden van hun land

Pim Huberts • 15:31, 08-05-2023 / Laatste Update: 09:02, 12-12-2023

Waar Feyenoord in Nederland nog even moet wachten met feest vieren, is de eindwinnaar van een aantal Europese competities nu al bekend. In 4 competities werd een club kampioen die dit nog niet eerder heeft gedaan.

Raków Częstochowa werd 2 keer op rij 2e in de Poolse Ekstaklasa, maar is dit seizoen eindelijk kampioen geworden. Met nog 3 wedstrijden te spelen, staat de club 11 punten voor op Legia.

Luxemburgse doelpuntenmachine

Ook Noord-Macedonië, Noord-Ierland en Luxemburg zagen een nieuwe nationale kampioen. FC Swift Hesperange uit Luxemburg bevindt zich nog maar enkele jaren in de hoogste divisie, maar is ook kampioen. De scorende kracht bleek fenomenaal: liefst 58 doelpunten kwamen uit de voeten/hoofden van Rayan Philippe (30) en Dominik Stolz (28).

Noord-Ierland

Noord-Ierland zag Larne FC voor het eerst kampioen worden. Ook deze club speelt pas sinds 2020 in de hoogste divisie van het land. De club van oud-NEC'er Randy Wolters mag zich opmaken voor een Europees avontuur.

Jongste club

De kleinste competitie dan: Noord-Macedonië. Hier werd FK Struga voor het eerst kampioen. De club werd in 2015 pas opgericht en promoveerde in het seizoen 2018/19 naar de hoogste divisie.

Nederlandse tegenstander

Raków, FC Swift, FK Struga en Larne beginnen allen komend seizoen in de 1e kwalificatieronde van de Champions League. Als hier verloren wordt, stromen de clubs verder naar de 2e kwalificatieronde van de Conference League. Hier kan een Nederlandse club getroffen worden: de winnaar van de play-offs.