Deze landen kunnen zich vrijdagavond plaatsen voor het EK in Duitsland
i

Getty Images

Deze landen kunnen zich vrijdagavond plaatsen voor het EK in Duitsland

Bart van der Wijst • 15:54, 13-10-2023 / Laatste Update: 05:51, 08-01-2024

Behalve gastland Duitsland is er nog geen enkel land zeker van deelname aan het EK in 2024. Daar kan vrijdagavond verandering in komen. Verliest Nederland bijvoorbeeld, dan plaatst Frankrijk zich voor het Europees kampioenschap. Maar er zijn nog meer landen die een ticket veilig kunnen stellen.

Welke landen kunnen zich plaatsen voor het EK?

Frankrijk heeft meerdere opties. Winst in de Johan Cruijff Arena is voldoende, maar een gelijkspel kan ook genoeg zijn. In dat geval móet Griekenland verliezen op bezoek bij Ierland. Bij een nederlaag tegen het Nederlands elftal moeten de Fransen nog even wachten.

Wedstrijden Poule B:

Nederland - Frankrijk (20.45 uur)

Ierland - Griekenland (20.45 uur)

Oostenrijk of België?

In Groep F is er een rechtstreeks duel om een plek op het EK: Oostenrijk tegen België. De winnaar in het Ernst Happel Stadion in Wenen gaat naar het EK. Een gelijkspel is nog niet voldoende, maar het gat met nummer 3 Zweden is al 7 punten. De bovenste 2 landen plaatsen zich voor het Europees kampioenschap.

Wedstrijden in Poule F:

Estland - Azerbeidzjan (18.00 uur)

Oostenrijk - België (20.45 uur)

EK 6 voor Ronaldo

Cristiano Ronaldo kan zich vrijdagavond voor de 6e keer verzekeren van deelname aan een EK. Hij was er in 2004 al bij toen het toernooi in eigen land werd georganiseerd. Als Portugal vanavond van Slowakije wint, gaan ze naar Duitsland. Een gelijkspel en een nederlaag van Luxemburg in IJsland.

Wedstrijden in Poule J:

IJsland - Luxemburg (20.45 uur)

Liechtenstein - Bosnië (20.45 uur)

Portugal - Slowakije (20.45 uur)