Deze landen maken kans op de laatste 5 tickets voor WK voetbal in Qatar
i

Getty Images

Deze landen maken kans op de laatste 5 tickets voor WK voetbal in Qatar

Sjors Tanis • 11:46, 30-03-2022 / Laatste Update: 22:24, 11-12-2023

De WK-kwalificaties in de verschillende werelddelen komen ten einde. De meeste beslissingen zijn al gevallen, maar 5 (van de 32) tickets moeten nog verdeeld worden.

Wie komen hiervoor in aanmerking? Check het hier!

Lees ook: Op deze dag en tijdstip is de loting voor het WK in Qatar

2 directe tickets in Noord- en Midden-Amerika

In de nacht van woensdag op donderdag zijn de laatste groepswedstrijden in de Noord- en Midden-Amerikaanse WK-kwalificatie. 3 landen strijden om 2 directe tickets: Verenigde Staten, Mexico en Costa Rica. De VS en Mexico hebben 25 punten, Costa Rica heeft 3 punten minder. Canada is als groepswinnaar al geplaatst voor het wereldkampioenschap.

De Verenigde Staten (dat tegen Costa Rica speelt) en Mexico (tegen El Salvador) hebben het helemaal in eigen hand en hebben genoeg aan een gelijkspel. De nummer 4 van de groep, zeer waarschijnlijk dus Costa Rica, speelt in juni een intercontinentale play-off tegen een Oceanisch land. Later meer hierover.

Lees ook: Op deze dagen begint en eindigt het WK voetbal 2022 in Qatar

Europese play-offs

Door de oorlog in Oekraïne is in Europa nog niet helemaal duidelijk welke landen naar het WK gaan. Er is nog 1 ticket beschikbaar. Wales neemt het in deze allesbeslissende play-off op tegen Schotland of Oekraïne. Deze wedstrijden worden in juni gespeeld.

Oceanië tegen (waarschijnlijk) Costa Rica

Door met de intercontinentale play-offs. Want zoals eerder vermeld, de nummer 4 in de kwalificatie van Noord- en Midden-Amerika (waarschijnlijk Costa Rica), maakt nog kans op deelname aan het WK. Dan moet in een rechtstreeks duel de winnaar van de Oceanische kwalificatie verslagen worden.

Welk land dat zal zijn, wordt woensdag bekend. Dan neemt de Salomonseilanden het op tegen Nieuw-Zeeland. De winnaar van deze wedstrijd blijft in de race voor het zo felbegeerde WK-ticket.

Zuid-Amerika tegen Azië

Dan het laatste ticket. Dat gaat naar een Zuid-Amerikaans óf Aziatisch land. De Zuid-Amerikaanse deelnemer is al bekend: Peru, dat 5e werd in de kwalificatie van het continent. De tegenstander in juni wordt de Verenigde Arabische Emiraten of Australië. Deze 2 landen werden 3 in hun groep bij de Aziatische WK-kwalificatie en spelen 7 juni tegen elkaar.

Check hier welke landen al een ticket voor het WK op zak hebben!