Deze Nederlands-Amerikaanse darter juicht voor Oranje: 'Ik zie weinig tactiek bij VS'
i

Pro Shots

Deze Nederlands-Amerikaanse darter juicht voor Oranje: 'Ik zie weinig tactiek bij VS'

Brian Vesseur • 15:01, 02-12-2022 / Laatste Update: 03:40, 12-12-2023

Mocht je - geheel toevallig - weleens langs de uitgaansgelegenheden van het Amerikaanse Kansas City (in Missouri) lopen, bestaat de kans dat je Jules van Dongen tegen het lijf loopt. De Nederlandse darter woont in de Verenigde Staten, komt ook uit voor USA en zal zaterdag dus in dubio zijn: juicht hij tijdens het WK voetbal voor Nederland of de Verenigde Staten?

Door: Brian Vesseur

Op de plek waar Van Dongen woont is het 7 uur vroeger dan in Nederland. De achtste finale begint zaterdag in Nederland om 16.00 uur, Van Dongen zit al om 9.00 uur 's ochtends met zijn kinderen voor de buis. Of misschien wel in een cafeetje in Kansas City. Hoe dan ook zal de 32-jarige darter straks met een oranje-shirt aan kijken. "Ik ben geboren in Nederland, in Meerssen. Opgegroeid met voetbal. Natuurlijk ben ik voor Nederland."

Inside-info over Team USA

In die cafeetjes in Kansas City heeft Van Dongen ook de groepsfase van de Verenigde Staten gezien. Hij ziet dat de Amerikanen daar érg chauvinistisch zijn: "Als ze slecht spelen en winnen, juichen ze net zo hard." En waar Nederlanders zich nogal zorgen maken om de achtste finale tegen de Verenigde Staten, daar neemt Van Dongen de zorgen weg: "Nederland is kwalitatief een stuk beter dan USA."

De Verenigde Staten pakten een puntje tegen Engeland (0-0) en Wales (1-1) en wonnen met 1-0 van Iran. Van Dongen zag wat je bij veel Amerikaanse sporten ziet: "Heel veel energie, explosiviteit. Ze lijken echt onvermoeibaar." Maar waar de kansen van Nederland liggen: "Ik heb heel weinig tactiek gezien bij de Amerikanen."

Van Dongen waarschuwt Nederland wel voor de snelheid van de Amerikanen voorin. "Die (Timothy, red.) Weah van Lille is echt goed, en die Josh Sargent. Heel veel jongens spelen nu ook in Europa, hè? Van de vorige WK-kwalificatieselectie zit alleen Christian Pulisic er nog bij, geloof ik. Dus ze hebben een compleet vernieuwd team."

Snelheid of niet, volgens Van Dongen komt het allemaal goed voor Nederland. Maar dan wacht mogelijk Argentinië in de kwartfinale. "Het had zo lekker geweest als Argentinië had verloren en je een land als Polen had geloot in de kwartfinale. Tegen Argentinië zal het wel heel lastig worden, ben ik bang."

Dest = Van Dongen

Het ging ook nog even over Sergiño Dest. Want in principe is Dest een beetje de Jules van Dongen van het voetballen. Van Dongen lacht: "Ik heb alleen geen geblondeerd haar! Hij had bij Nederland natuurlijk ook een paar rechtsbacks voor zich. En bij het Amerikaanse elftal is hij sowieso verzekerd van een basisplek de komende jaren. Zo stond ik ook op de World Cup of Darts met USA."

Van WK voetbal naar WK darts

Straks, als het WK voetbal is afgelopen, is aansluitend meteen het WK darts. Van Dongen kan het toernooi in een bar in Kansas City gaan kijken. Hij kwalificeerde zich niet en sloeg het laatste kwalificatietoernooi zelfs over.

"Dat deed ik voor mijn eigen mentale gesteldheid. Je bent 3, 4 dagen van huis, hebt een enorme jetlag, bent 2000 euro kwijt en mogelijk allemaal voor 15 minuten darten in Barnsley. Ik had vorige maand al besloten dat ik dat niet zou gaan doen, omdat ik niet lekker stond te gooien. Nu ging het de afgelopen weken best wel weer aardig, maar ik heb me toch aan mijn eigen afspraak gehouden."

Volgend jaar hoopt Van Dongen de lijn van de afgelopen weken door te trekken. Dit weekend staat hij nog te gooien op een toernooi in het Amerikaanse Illinois. Hij deed een mooie belofte: "Als Nederland van de Verenigde Staten wint op het WK, draag ik dat hele toernooi in een oranje-pak. Dan zal ik een foto sturen!"