Discriminatie in Italië: Serie A doet onderzoek naar antisemitische leuzen Lazio-fans tijdens derby
i

ANP / EPA

Discriminatie in Italië: Serie A doet onderzoek naar antisemitische leuzen Lazio-fans tijdens derby

Jeroen Rooseboom • 15:16, 08-11-2022 / Laatste Update: 21:02, 11-12-2023

De voetbalautoriteiten in Italië onderzoeken vermeend antisemitisch gezang door een deel van de aanhang van Lazio tijdens de Romeinse derby tegen AS Roma van zondag. Volgens de Serie A waren de "onbehouwen, schandalige en religieus discriminerende liederen" gericht tegen AS Roma-fans en waren zij "verschillende keren voor de wedstrijd en een keer tijdens het duel zelf" te horen.

Lazio, dat zich tegen Roma (0-1 winst) revancheerde voor de 1-0-nederlaag tegen Feyenoord in de Europa League, veroordeelde "uitingen van antisemitisme en racisme die bij bijna elke wedstrijd in elk stadion in Italië voorkomen" maandag al. "Ze maken geen deel uit van onze cultuur en vertegenwoordigen onze fans niet", voegde de club er in een verklaring aan toe.

Extreemrechts

Een deel van de aanhang van Lazio staat bekend als extreemrechts. Vorig seizoen werd de man die bij elke thuiswedstrijd de mascotte van de club - een levende adelaar - het stadion indraagt nog geschorst door de club vanwege een fascistische groet. Bij de behandeling van zijn zaak had hij de dictators Benito Mussolini en Franco geprezen.