Het rampjaar van Ajax: dit ging in 2023 allemaal mis bij de gevallen Godenzonen
i

Pro Shots

Het rampjaar van Ajax: dit ging in 2023 allemaal mis bij de gevallen Godenzonen

Pim Huberts • 12:30, 31-12-2023 / Laatste Update: 22:51, 04-01-2024

Ajax is zelden slechter geweest dan in het jaar 2023. Vertrekkende directeuren, ontslagen trainers en verloren wedstrijden. De Amsterdammers kwamen vaker negatief in het nieuws dan ooit. Alle negatieve records werden gebroken. Dit gebeurde er allemaal dit jaar bij Ajax.

Het is al een hele tijd geleden, maar begin dit jaar stond Alfred Schreuder nog aan het roer bij Ajax. Op 26 januari werd hij ontslagen na 7 wedstrijden op rij zonder overwinning. Het was het begin van een rampjaar voor Ajax.

Zondag 19 maart: Titel uit zicht

Ajax verliest in eigen huis voor het eerst sinds 2005 van aartsrivaal Feyenoord. Halverwege staat het 2-1, maar de wedstrijd eindigt in 2-3 door een late goal van Lutsharel Geertruida. Ajax staat daardoor 6 punten achter de Rotterdammers en daarmee raakt de titel uit zicht.

Woensdag 5 april: Klaassen gewond in Klassieker

Davy Klaassen wordt bloedend hoofd gegooid met een aansteker tijdens bekerduel met Feyenoord. Hoewel de schuld niet bij de club lag, was dit wel een gitzwarte dag voor het voetbal. Ajax wint de wedstrijd overigens wel.

Zondag 30 april: bekerfinale

Ajax verliest de bekerfinale na strafschoppen van PSV. Steven Bergwijn zet Ajax nog op voorsprong en Brian Brobbey mist voor open doel de kans om er 2-0 van te maken. PSV komt terug en wint uiteindelijk in de penaltyserie. Brobbey, Jurriën Timber en Edson Alvarez missen namens Ajax.

Vrijdag 19 mei: Sven Mislintat

Sven Mislintat wordt de nieuwe technisch directeur van Ajax. Hij is daarmee de vervanger van de in 2022 vertrokken Marc Overmars. De Duitser werkte eerder bij VFB Stuttgart als directeur.

Zondag 28 mei: geen Champions League

Ajax eindigt onder leiding van John Heitinga als 3e, achter kampioen Feyenoord en runner-up PSV. Dat betekent dat Ajax niet in de Champions League, maar in de Europa League zal gaan spelen. Het is de laagste klassering sinds het seizoen 2008/2009. Ajax eindigt het seizoen zonder prijs.

Dinsdag 30 mei: Van der Sar vertrekt

Algemeen directeur Edwin van der Sar stapt op. De oud-doelman was 12 jaar lang directeur bij Ajax. Eerst als marketingdirecteur en daarna als de grote baas. "Ik ben op", laat de 52-jarige voormalig doelman weten.

Woensdag 14 juni: tijdperk Maurice Steijn begint

Maurice Steijn tekent een 3-jarig contract bij Ajax. Een grote verrassing, want de trainer stond nog niet eerder aan het roer van een topclub. Hij kwam over van Sparta Rotterdam. Met Sparta haalde hij net geen Europees voetbal.

Zomer 2023: Mislintat strooit met geld

Mislintat geeft circa 115 miljoen uit aan nieuwe spelers. Hij haalt maar liefst 12 nieuwe spelers naar Amsterdam. Vele van hen zonder ervaring op het hoogste niveau. Een aantal spelers was stomverbaasd dat ze een belletje van Ajax kregen.

Zondag 17 september: afgeschminkt in Enschede

Ajax verliest met 3-1 van FC Twente, nadat het al gelijk heeft gespeeld tegen Excelsior en Fortuna Sittard. Sem Steijn doet zijn vader pijn door een doelpunt te maken. De club heeft de slechtste seizoensstart in ruim 60 jaar.

Dinsdag 19 september: onderzoek naar Mislintat

Ajax start een onderzoek naar het transferbeleid van Mislintat. Hij zou een speler gehaald hebben via een Duits zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in een privébedrijf van hemzelf.

Zondag 24 september: Klassieker gestaakt

Ajax staat in eigen huis na 37 minuten met 0-3 achter in De Klassieker. In de tweede helft werd de wedstrijd gestaakt. Na de wedstrijd braken er rellen uit. Supporters proberen het stadion binnen te dringen.

Zondag 24 september (avond): exit Mislintat

Mislintat wordt per direct ontslagen. Reden? "Gebrek aan draagvlak binnen de organisatie", schrijft de club in een persbericht.

Woensdag 27 september: Klassieker zonder publiek

De Klassieker wordt uitgespeeld in een leeg stadion. Feyenoord strooit nog wat extra zout in de wonden en wint met 4-0.

Zondag 8 oktober: slechtste start ooit

Ajax verliest ook van AZ (1-2). De club heeft 5 punten na 6 wedstrijden. Het is de slechtse seizoensstart in de clubgeschiedenis.

Zondag 22 oktober: verloren degradatiekraker

Ajax verliest op bezoek bij FC Utrecht met 4-3. Utrecht had nog maar 1 keer gewonnen in het hele seizoen, maar weet door een goal in de laatste minuut van Ajax te winnen. Ajax zakt door de nederlaag naar plaats 17. De laagste positie ooit.

Maandag 23 oktober: Steijn ontslagen

Ajax heeft genoeg gezien na de nederlaag tegen Utrecht: Maurice Steijn wordt ontslagen. Volgens de club is dit onderling besloten.

Zondag 29 oktober: historische hekkensluiter

Ajax verliest uit bij koploper PSV met liefst 5-2. De club komt voor het eerst sinds de oprichting op de 18e plaats van de Eredivisie terecht.

Maandag 30 oktober: aanstelling Van 't Schip

John van 't Schip neemt het over bij Ajax. Onder de interim-trainer klimt Ajax uit het wak en pakt het 19 punten uit 7 wedstrijden. In de Europa League worden de Amsterdammers uitgeschakeld. Wel eindigt Ajax als 3e in de groep, waardoor het na de winter in de Conference League speelt.

Grootste afgang in de geschiedenis

Donderdag 21 december

Ajax verliest in de beker met 3-2 van USV Hercules, een amateurclub in de Derde Divisie. Het is de eerste keer ooit dat Ajax van een amateurclub verliest.

Wat nu?

De Amsterdamse club speelt zijn 1e wedstrijd van 2024 op zondag 14 januari, uit tegen Go Aheaad Eagles. Daarna gaat het zo: op zondag 21 januari thuis tegen RKC, op zaterdag 27 januari uit tegen Heracles en op 3 februari thuis tegen PSV. In de Conference League speelt Ajax op 15 en 22 februari tegen het Noorse Bodo/Glimt. Trainer John van 't Schip zal hopen dat het nieuwe jaar niet zoveel gaat lijken op 2023.