📸 | Dit is de officiële bal van Adidas voor het WK voetbal in Qatar
i

Adidas

📸 | Dit is de officiële bal van Adidas voor het WK voetbal in Qatar

Eimert Pruis • 14:23, 30-03-2022 / Laatste Update: 04:02, 12-12-2023

Adidas heeft de bal gepresenteerd voor het WK voetbal in Qatar. Het Duitse sportartikelenmerk maakt sinds 1970 voor ieder WK een nieuwe bal. De bal voor de mondiale eindronde van eind dit jaar heeft de naam 'Al Rihla' gekregen, wat Arabisch is voor 'de reis'. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de WK-bal gaat naar een goed doel.

De 'Al Rihla', die is voorzien van de nodige felle kleuren, werd woensdag in het gastland gepresenteerd en begint aan een reis langs diverse steden in de wereld, waaronder Riyad, Mexico-Stad, New York, Berlijn, Londen en Parijs. Adidas zegt zich in die steden met projecten in te zetten voor het verbeteren van toegankelijkheid en gelijkheid in de sport. Zo wordt in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, een trainingsveld aangelegd voor een vrouwenteam.

Amsterdammers gaan bal gebruiken in voorbereiding

Ajax, dat adidas als kledingsponsor heeft, gaat in de voorbereiding op het nieuwe seizoen voor het eerst trainen met de WK-bal. Volgens het Duitse merk is uit tests in laboratoria, windtunnels en de buitenlucht gebleken dat dit de "snelste bal ooit" is, vanwege het materiaal dat ervoor is gebruikt en de manier waarop de bal is gemaakt.

Adidas geeft geld aan stichting van Mata

Adidas zegt 1 procent van de verkoop van de WK-bal af te staan aan Common Goal, een stichting die enkele jaren geleden is opgezet door de Spaanse voetballer Juan Mata. Common Goal financiert voetbalprojecten voor kinderen die het moeilijk hebben en zet zich in voor een "duurzame toekomst en gelijkheid voor iedereen". De stichting vraagt profvoetballers en trainers om minimaal 1 procent van hun salaris daarvoor af te staan. Onder anderen Vivianne Miedema, Giorgio Chiellini, Andre Onana, Megan Rapinoe, Jürgen Klopp, Cyriel Dessers, Julian Nagelsmann en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin hebben zich in de afgelopen jaren aangesloten bij Common Goal.

32 teams. 1 ball to make their dreams possible.​

Introducing Al Rihla, the Official World Cup 2022 Match Ball.​

Your journey starts now. ​

Exclusively available at adidas online and retail stores until April 12th. pic.twitter.com/uMys1dorIZ

— adidas Football (@adidasfootball) March 30, 2022

The official match ball for the 2022 FIFA World Cup is here.

The Al Rihla 📸

(via @adidasfootball) pic.twitter.com/PlK47mmA8K

— B/R Football (@brfootball) March 30, 2022