👀 | Dit is waar Feyenoord en PSV nog voor spelen in de laatste Champions League-speelronde
i

ANP

👀 | Dit is waar Feyenoord en PSV nog voor spelen in de laatste Champions League-speelronde

Matthijs Nijhuis • 14:41, 12-12-2023 / Laatste Update: 05:28, 07-01-2024

PSV verzekerde zich 2 weken geleden van overwintering in de Champions League na de ongelofelijke stunt tegen Sevilla (2-3). Feyenoord begon dit seizoen ook aan CL-voetbal maar moest het toernooi verlaten na een nederlaag tegen Atlético Madrid. Toch is het nog niet gedaan met de pret: het AD zet op een rijtje wat er nog te halen valt voor de Nederlandse clubs.

Voor het eerst dit seizoen gaf Nederland 2 weken geleden de 5e plaats op de coëfficiëntenranglijst uit handen. Frankrijk wipte aan Nederland voorbij, dat nu z'n stinkende best moet gaan doem om alsnog mee te doen voor 3 vaste tickets voor de Champions League. Dat is mogelijk: tegen respectievelijk Arsenal en Celtic kunnen PSV en Feyenoord 0,400 punt verdienen. Frankrijk heeft nu 0,364 punt meer.

Geld

De laatste speelronde in de Champions League is ook dé kans om de clubkas lekker te spekken. Een overwinning in het miljardenbal levert een slordige 2,8 miljoen euro op, bij gelijkspel wordt er 9 ton overgemaakt. Zowel PSV als Feyenoord ging van start met een premie van 15 miljoen, door de overwintering krijgt PSV daar nog eens 9,6 milli's bovenop.

Records

Natuurlijk kunnen er ook nog wat records sneuvelen. Liefhebbers van statistiek weten dat PSV voor het eerst in de geschiedenis op 11 punten in de groepsfase van de CL kan komen, terwijl Luuk de Jong de PSV'er met de meeste CL-goals kan worden. Dat record (8 doelpunten) deelt hij nu nog met Ruud van Nistelrooij.

En bij Feyenoord? De ploeg van Arne Slot kan het clubrecord van meeste Champions League-overwinningen in een seizoen evenaren (3 in 1997/1998). Maar de Rotterdammers moeten ook oppassen dat ze niet een negatief record verbreken. Een nederlaag tegen Celtic betekent dat Feyenoord voor de 8e uitwedstrijd op rij verliest in de Champions League, een record dat ze nu nog delen met Ajax (2003 en 2004).