🎥 | Dit is waarom de goal van Aubameyang vrijdag helemaal niet had mogen tellen

Bart van der Wijst • 15:15, 23-10-2021 / Laatste Update: 15:03, 07-01-2024

Arsenal won vrijdagavond makkelijk in eigen huis van Aston Villa, het werd in het Emirates Stadium 3-1. Toch had de avond heel wat lastiger kunnen verlopen als scheidsrechter Craig Pawson (of de VAR) de regeltjes had geweten. De goal van Pierre-Emerick Aubameyang had namelijk niet goed gekeurd mogen worden.

Daarvoor pakken we even de regeltjes van de IFAB erbij.

Watskeburt?

Arsenal kreeg nog een penalty nadat scheidsrechter Pawson al voor het rustsignaal had gefloten. De VAR vond dat Alexandre Lacazette een strafschop verdiende en Pawson ging daar in mee. Aubameyang ging achter de bal staan en miste, maar kon in de rebound alsnog scoren: 2-0.

IFAB-regel 14.1 zegt over een penalty nadat er al afgefloten is het volgende: 'Extra tijd voor het nemen van een strafschop aan het einde van een helft is toegestaan. De situatie is over wanneer:

- De bal stopt met bewegen;

- De bal uit het spel gaat;

- De bal wordt gespeeld door een andere speler (inclusief de nemer) dan de keeper;

- De scheidsrechter fluit voor een overtreding van de nemer of het team van de nemer.'

Punt 3 is dus even belangrijk in de situatie van vrijdagavond. Nadat de penalty gekeerd werd door Emiliano Martínez belandde de bal weer voor de voeten van Aubameyang. Op het moment dat hij de bal raakte had de scheidsrechter eigenlijk voor het rustsignaal moeten fluiten, alleen dat gebeurde niet. Dus ging Arsenal met een 2-0 voorsprong aan de thee.

Bekijk hieronder de hele samenvatting: