Dit is wanneer een eredivisieduel vanwege een corona-uitbraak wordt afgelast
i

ProShots

Dit is wanneer een eredivisieduel vanwege een corona-uitbraak wordt afgelast

Marcel Roes • 12:04, 13-01-2022 / Laatste Update: 01:39, 12-12-2023

We leven alweer 2 jaar in een wereld die wordt geplaagd door corona en allerlei nare varianten. De Eredivisie wordt vrijdag om 20:00 uur hervat (PEC Zwolle tegen Willem II), maar afgelastingen liggen vanwege de pandemie weer op de loer.

Wanneer wordt een wedstrjid in de Eredivisie afgelast?

De voetbalbond KNVB baseert zich daarbij op de UEFA-richtlijnen. Als een club vanwege besmettingen (en ook andere blessures plus schorsingen) niet 13 spelers inclusief 1 keeper op kan stellen, dan wordt de wedstrijd geschrapt. Dit heet de 12+1-regel.

Deze spelers moeten deel zijn van een groep van 25 voetballers die het meest in actie zijn gekomen voor de club. Ook moet de club de PCR-tests van de positieve gevallen tonen.

KNVB

"Op dit moment is er nog geen reden om aan te nemen dat er wedstrijden zijn die komend weekend niet doorgaan", zegt de bond. Maar, dat heeft het virus ons inmiddels wel geleerd, dat kan plots veranderen.

12+1

De 12+1-regel is niet zo strikt als het lijkt. Als een club kort voor het begin van een match een corona-uitbrak krijgt, maar nog wel die 13 man kan opstellen, dan kan toch worden besluiten om af te gelasten. De vrees is dan dat als de wedstrijd wel wordt gespeeld, het aantal besmettingen snel verder oploopt.