Dit staat op het spel voor Oranje in de Nations League Finals
i

ANP

Dit staat op het spel voor Oranje in de Nations League Finals

Sjors Tanis • 18:41, 14-06-2023 / Laatste Update: 06:37, 12-12-2023

Het Nederlands elftal neemt het woensdag in de halve finales van de Nations League op tegen Kroatië. Waar speelt Oranje, naast de beker, nog meer voor bij de Final Four in eigen land?

Het heeft allemaal te maken met... geld. Want door het bereiken van de Final Four hebben bondscoach Ronald Koeman en co al een voordeel bij de kwalificatie voor het Europees kampioenschap 2024. Check hier hoe dat zit!

Lees ook: TV-gids: op deze zender kijk je naar Nederland – Kroatië

Voordeel bij EK-kwalificatie

Daar hoeven we bij de Nations League Finals niets meer voor te presteren. Oranje eindigde, onder Louis van Gaal, als 1e in de groepsfase van de Nations League en daarmee trakteerde het zich op een extra kans op het EK. Het Nederlands elftal is namelijk verzekerd van de play-offs als in de reguliere kwalificatie géén EK-ticket gepakt wordt.

In de poulefase van de EK-kwalificatie nemen we het op tegen Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar. De nummers 1 en 2 plaatsen zich direct voor het Europees kampioenschap. Nederland verloor eerder al van Frankrijk en won van Gibraltar. Als Oranje geen 1e of 2e wordt, kan de play-offs nog redding brengen. Een land dat niet bij de Final Four eindigt, zou bij een 3e plek niet mee mogen doen aan de play-offs.

Lees ook: Nederland – Kroatië in de Nations League: 4 belangrijke zaken om te weten

6 miljoen euro voor winnaar

Winst of Kroatië in de halve finales (en mogelijk Spanje of Italië in de finale) levert uiteraard punten voor de FIFA-wereldranglijst op. Maar voor de KNVB mogelijk belangrijker: het te verdienen geld.

Het land dat de Nations League-titel pakt, verdient namelijk 6 miljoen euro. De verliezend finalist mag 4,5 miljoen euro bijschrijven. De nummer 3 (winnaar troostfinale) verzekert zich van 3,5 miljoen euro. Het land dat 2 keer verliest en dus 4e wordt, pakt een bedrag van 2 miljoen euro.

2e prijs in geschiedenis?

Nederland kan met de Nations League de 2e officiële prijs uit de voetbalgeschiedenis behalen. Oranje werd in 1988 Europees kampioen. In 1974, 1978 en 2010 strandden we in de WK-finale. Bij de 1e editie van de UEFA Nations League, in 2019, verloor Oranje in de finale van Portugal.