Dit waren de prestaties die Lionel Messi in 2023 de Best FIFA Player Award opleverden
Lionel Messi en DeAndre Yedlin met de Leagues Cup / Getty Images

Dit waren de prestaties die Lionel Messi in 2023 de Best FIFA Player Award opleverden

09:14, 16-01-2024 / Laatste Update: 09:36, 16-01-2024

Lionel Messi won maandagavond de prijs van beste speler ter wereld bij de FIFA Awards. Dat was nogal een verrassing, aangezien de andere kanshebbers - Erling Haaland en Kylian Mbappé - een veel beter jaar kenden. Wat voor 2023 had Messi dan, dat hij tóch de award mee naar huis mocht nemen? En hoe deden zijn rivalen het?

In tegenstelling tot de Ballon d'Or - die per seizoen wordt uitgereikt - is de prijs van de FIFA op jaarbasis. In dit geval dus 2023. Messi was vorig jaar een half seizoen speler van Paris Saint-Germain, waarna hij de overstap maakte naar Inter Miami in de Amerikaanse MLS.

Met PSG won hij de Franse competitie. Vervolgens trok hij naar Miami, om bij de club van David Beckham te gaan voetballen. Daar begon hij met de Leagues Cup, een toernooi tussen Amerikaanse, Canadese en Mexicaanse teams. Inter Miami won het toernooi aan de hand van Messi, die met tien doelpunten ook topscorer werd.

Bij Inter Miami was hij tot nu toe goed voor elf doelpunten en vijf assists in veertien wedstrijden, verdeeld over drie competities. Bij PSG scoorde hij aan het begin van 2023 nog tien keer, verdeeld over twee competities. De Franse club werd in de achtste finale van de Champions League uitgeschakeld door Bayern München.

Erling Haaland

Haaland kende een fenomenaal seizoen. De Noorse spits won met Manchester City de Premier League, de Champions League, de FA Cup en later nog het WK voor clubs. In de knock-outfase van de Champions League was hij goed voor zeven goals, waarvan vijf in één wedstrijd (tegen RB Leipzig). 

Met vijftien doelpunten in de tweede seizoenshelft bleef hij ook belangrijk voor Manchester City in de jacht op de Premier League-titel. Dit seizoen was hij al goed voor negentien goals en vijf assists in 22 wedstrijden, verdeeld over alle competities.

Kylian Mbappé

Mbappé speelde de eerste helft van 2023 samen met Messi bij PSG. De Fransman werd topscorer van de Ligue 1 met 29 doelpunten en pakte de landstitel. Daar voegde hij nog een Franse Supercup aan toe, toen Messi al naar de Verenigde Staten was vertrokken. Mbappé werd verkozen tot beste speler van de Ligue 1.