Dit zijn alle mogelijke scenario's van Ajax in de groepsfase van de Champions League
i

Getty Images

Dit zijn alle mogelijke scenario's van Ajax in de groepsfase van de Champions League

Sjors Tanis • 13:33, 26-10-2022 / Laatste Update: 04:56, 12-12-2023

Ajax speelt woensdag tegen Liverpool (aftrap 21.00 uur) het 5e groepsduel in de Champions League. Wil de landskampioen kans houden op een ticket voor de 8e finales, dan móeten de Engelsen worden verslagen met 2 goals verschil.

Lukt dit niet? Dan wacht de Europa League of zelfs Europese uitschakeling. Check hieronder een overzicht van de mogelijke scenario's voor Ajax.

Onderling resultaat boven doelsaldo

Enkel een zege volstaat niet voor Ajax om zicht te houden op de 8e finales van de Champions League. Wil de ploeg van trainer Alfred Schreuder de knock-outfase bereiken dan moet Liverpool met minimaal 2 goals verschil worden verslagen, of er moet in ieder geval gewonnen worden. In de groepsfase telt onderling resultaat in de eindrangschikking en in Engeland verloor Ajax met 2-1. Is het onderlinge resultaat gelijk, dan telt het doelsaldo en dat spreekt in het voordeel van Liverpool. Daar kan Ajax in de laatste duel dan aan werken. De Amsterdammers moeten dan wel een verschil van 8 doelpunten overbruggen. Een 4-0-zege van Napoli op Liverpool en een 4-0-zege van Ajax op Rangers brengt Ajax dan verder.

Afhankelijk van ander duel

Mocht Ajax winnen van Liverpool dan zijn de Amsterdammers dus alsnog afhankelijk van wat er volgende week op Anfield gebeurt bij Liverpool - Napoli. Als de thuisploeg dan wint of gelijkspeelt, valt het doek in de Champions League alsnog voor Ajax. Als de koploper van Italië, dat al geplaatst is voor de 8e finales, wint van The Reds en Ajax ook wint van Rangers FC, zijn Schreuder en co wél door naar de knock-outfase (mits Ajax met 2 doelpunten verschil van Liverpool heeft gewonnen of het doelsaldo heeft goed gemaakt).

8e finales onhaalbaar bij gelijkspel

Een gelijkspel tegen Liverpool betekent voor Ajax einde Champions League-campagne. In dit geval is de Europa League het hoogst haalbare voor de Amsterdammers, die wel weer afhankelijk zijn van het resultaat van Rangers. Als de Schotten stunten tegen Napoli en volgende week ook op eigen veld winnen van Ajax, dan eindigen de Schotten als 3e in de groep.

Bij een gelijkspel van Rangers FC in Italië moet de ploeg van Giovanni van Bronckhorst Ajax met minimaal 5 goals verschil verslaan, want in de Johan Cruijff ArenA werd het 4-0 en het doelsaldo spreekt in het voordeel van Ajax.

Wat gebeurt er bij nederlaag Ajax?

Verliest Ajax voor de 2e keer van Liverpool, dan komt het aan op de laatste speelronde waarin met Rangers FC wordt gestreden om dat Europa League-ticket. Ook dan liggen er verschillende scenario's op de planken. Verliezen de Schotten bij Napoli, dan moeten zij met minimaal 5 goals verschil winnen van Ajax. Bij een gelijkspel in Italië is een zege op Ajax genoeg. Eindigt het duel volgende week onbeslist dan worden de Amsterdammers in alle gevallen 3e.