Doelman Thibaut Courtois mist EK 2024: 'Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden'
i

Getty Images

Doelman Thibaut Courtois mist EK 2024: 'Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden'

Marcel Roes • 17:59, 19-12-2023 / Laatste Update: 12:40, 08-01-2024

Thibaut Courtois (31) mis het Europees kampioenschap voetbal 2024 in Duitsland. De keeper van Real Madrid gaat niet mee met de Belgische selectie. Dat zegt Courtois tegen Sporza.

"Tijd om mijn verhaal te doen", zegt hij tegen het Belgische medium. En dat verhaal is dat hij nu al weet, dat hij komende zomer nog niet klaar is voor Euro 2024. In augustus scheurde de sluitpost de voorste kruisband van zijn linkerknie. Maar dat is niet alles: het botert niet tussen Courtois en bondscoach Domenico Tedesco.

Geen EK voor Thibaut Courtois

Courtois wil zich volledig concentreren op zijn revalidatie bij Real, zegt hij. "Door de blessure zal er sowieso geen EK zijn voor mij. Ik moet eerst de volle 100 procent herstellen en dan plak je er beter geen datum op. Als ik geluk heb, kan ik in mei nog een wedstrijd keepen. Maar dan kan je nooit 100 procent klaar zijn voor een groot toernooi."

Hij wil geen plekje in de selectie opeisen als hij er nog niet helemaal klaar voor is. "Ik ga niet op 80 procent in de goal staan, terwijl we andere goeie keepers hebben. Ik schuif mijn eer aan de kant en zal in juni gewoon een extra supporter zijn."

Thibaut Courtois en Domenico Tedesco

Maar wat is er precies loos tussen de keeper en Tedesco? In juni was hij pissig omdat niet hij, maar Romelu Lukaku de aanvoerdersband had gekregen bij afwezigheid van Kevin De Bruyne. Sindsdien was er geen contact tussen de 2.

"De coach deed geen moeite om een oplossing te zoeken, maar zei simpelweg dat hij alles tegen de pers zou zeggen", aldus Courtois. "Hij wilde mij onder druk zetten om niet weg te gaan en bedreigen. Dat kán gewoon niet, want het ging om een privégesprek. Dan is er een vertrouwensbreuk tussen de speler en de trainer."

Excuus

Toch kan er nog wel een excuus vanaf bij Courtouis. Tegen de spelersgroep en fans, welteverstaan: "Wel, eerst wil ik daarvoor mijn excuses aanbieden. Het was een foute beslissing om na de wedstrijd tegen Oostenrijk te vertrekken. Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden tegenover de ploeg en vooral de supporters."