📸 | Zo ligt het verlaten stadion van Shakhtar Donetsk erbij sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog
i

EPA

📸 | Zo ligt het verlaten stadion van Shakhtar Donetsk erbij sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog

Bart van der Wijst • 18:51, 22-02-2022 / Laatste Update: 16:04, 08-01-2024

De Donbass Arena doet bij veel voetbalfans waarschijnlijk wel een lichtje branden. Het onderkomen werd in 2009 gebouwd met het oog op het EK in Polen en Oekraïne in 2012. De bespeler: Shakhtar Dontetsk. Althans, tot aan 2014. Sinds het begin van de Russisch-Oekraïense oorlog ligt het stadion er verlaten bij.

Vanwege de dreiging in 2014 verkaste Shakhtar eerst naar Lviv (2014-2016) en vervolgens naar Charkov (2017-2020). Sinds 2 jaar speelt de Oekraïense topclub haar wedstrijden echter in het stadion van de grote rivaal: Dynamo Kiev.

Donbass Arena in tijden van oorlog

In de zomer van 2014 werd de Donbass Arena getroffen door meerdere explosies. Het stadion liep flinke schade op, maar er vielen geen gewonden. Voor Shakhtar was het genoeg reden om te vertrekken uit Oost-Oekraïne. Met name de Zuid-Amerikaanse spelers wilden destijds niet meer terug naar Oekraïne. Spelers als Fred en Douglas Costa konden met moeite overtuigd worden om toch te blijven.

In de jaren die volgde bleef de topclub weg uit het oostelijke gedeelte van het land. De Donbass Arena werd intussen weer opgeknapt, maar gevoetbald werd er niet. In de zomer van 2021 gingen fotografen langs om wat plaatjes te schieten. Dat leverde de volgende beelden op:

Donetsk

Inmiddels is het weer onrustig in Donetsk. De zelfverklaarde republiek is door de Russische president Vladimir Poetin afgelopen week onafhankelijk verklaard. Volgens het Russische persbureau Interfax zijn er ook al Russische tanks gespot in de regio. Poetin stuurde militairen naar Donetsk voor een 'vredesmissie', tot groot ongenoegen van de rest van Europa.

Oud-voetballer Evgeniy Levchenko komt uit de regio Donetsk en kijkt gespannen naar de situatie. "Ik probeer alle zwarte scenario’s weg te denken. Maar op dit moment worden gewoon officieel Russische troepen gestuurd naar mijn regio, naar Donetsk. De Russen roepen al 8 jaar dat de mensen daar een prachtig leven gaan leiden, maar de beloftes zijn niet waargemaakt. De separatisten die worden gesteund door Rusland handelen uit eigen belang, puur om geld", sprak hij tegenover het Algemeen Dagblad.

"We moeten kalm blijven, maar het wordt ook tijd dat Europa en Oekraïne gaan samenwerken. Niet met woorden, maar met daden", aldus de huidige voorzitter van de VVCS.