Dopingzaak Onana begint bijna: ‘Ze hadden hem voor 4 jaar kunnen schorsen’
i

Pro Shots / Jasper Ruhe

Dopingzaak Onana begint bijna: ‘Ze hadden hem voor 4 jaar kunnen schorsen’

Sjors Tanis • 11:49, 31-05-2021 / Laatste Update: 08:08, 07-01-2024

Vrijspraak is het doel als advocaat Dolf Segaar woensdagochtend samen met André Onana achter een computer gaat zitten. Hij wil de arbiters van het internationaal sporttribunaal er via een videoverbinding van overtuigen dat de doelman van Ajax te zwaar is gestraft voor het per ongeluk slikken van een verboden pilletje.

"En als dat niet lukt, dan gaan we voor een zo laag mogelijke straf”, zegt de advocaat. "We zien kansen en zullen alles uit de kast halen.”

Verboden middel in plaspil

De 25-jarige Onana testte vorig jaar oktober bij een onaangekondigde dopingcontrole positief op furosemide. Het verboden middel zat in de plaspillen van zijn zwangere vrouw, die de keeper voor aspirines had aangezien toen hij zich niet lekker voelde. De UEFA gelooft de doelman uit Kameroen, maar schorste hem in februari wel 12 maanden voor nalatigheid.

De geschorste Onana ontbrak de afgelopen maanden niet alleen bij de wedstrijden van zijn club. De doelman mocht ook niet trainen bij Ajax en was zelfs niet welkom bij de vanwege corona bescheiden gevierde feestjes voor het winnen van de landstitel en de KNVB-beker.