Droomstart voor Oranjevrouwen! Vietnam in 1e helft op 5-0 gezet

Matthijs Nijhuis • 11:54, 01-08-2023 / Laatste Update: 08:02, 12-12-2023

Zo wil je je laatste wedstrijd in de groepsfase beginnen! De Oranjevrouwen gaan dinsdagochtend voor groepswinst tegen Vietnam dus laten ze niks aan het toeval over. En dat hebben de Vietnamezen geweten! Na 23 minuten staat het 0-4 en met net geen 45 minuten op de klok hebben de Leeuwinnen het net al 5 keer gevonden.

Het 1e goaltje valt al na 7 minuten. Lieke Martens wipt de bal rustig over keeper Kim Thanh. Misschien niet heel ingewikkeld: de doelvrouw is slechts 1,65 meter lang! Nederland zit daar natuurlijk niet mee: 0-1 voorsprong!

Tekst gaat verder onder tweet

Nog geen 4 minuten later is het weer raak. Nederland heeft de touwtjes duidelijk in handen. Katja Snoeijs krijgt de bal vanaf randje 16 in de korte hoek en zet de stand op 0-2. Het begint op een schiettent te lijken op de Vietnamese helft.

In de 17e minuut verrast Esmee Brugts met een wel heel lekker balletje. De 0-3 komt dankzij een fantastische uithaal van Brugts die de bal keurig in de verre kruising krult. De eindstand van de Verenigde Staten-Vietnam is binnen 20 minuutjes bereikt. Amerika, dat nog op 0-0 staat tegen Portugal, voelt de druk.

Jill Roord mag ook nog even prijsschieten. In de 23e minuut maakt zij er nog even 0-4 van. Renate Jansen geeft een lekkere voorzet op het rechterbeen van Roord, die de bal keihard langs de Vietnamese verdediging tikt.

Dan blijft het (voor even) stil in Dunedin. Er komen genoeg kansen voor Nederland, maar het 5e doelpunt valt pas vlak voor de rust. Daniëlle van de Donk sluit de 1e helft af met nóg een simpel goaltje. Andries Jonker mag héél hard in zijn handjes knijpen!