Drugszaak tegen Quincy Promes: Openbaar Ministerie eist negen jaar cel tegen de voetballer
Voetballer Quincy Promes. ©AFP

Drugszaak tegen Quincy Promes: Openbaar Ministerie eist negen jaar cel tegen de voetballer

12:52, 24-01-2024 / Laatste Update: 13:00, 24-01-2024

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt moet voetballer Quincy Promes negen jaar de cel in voor het invoeren van in totaal 1362 kilo cocaïne. Dat bleek uit de strafeis die het OM woensdagmiddag deed. Tegen medeverdachte Marylio V. werd acht jaar cel geëist. De uitspraak van de rechter volgt in een later stadium.

Promes en Marylio V. staan terecht omdat ze ervan verdacht worden betrokken te zijn bij drugssmokkel. Ze zouden twee partijen cocaïne van in totaal ruim dertienhonderd kilo de haven van Antwerpen hebben binnengeloodst. Een van die partijen werd onderschept. Vlak daarna zou Promes via een beveiligde chatdienst hebben gereageerd met 'Me hele winst was door de helft'.

'Promes had leidende rol'

Marylio V. was wel bij de rechtszaak aanwezig, Promes zoals verwacht niet. Volgens de officier van justitie zaten Promes en V. duidelijk in een groot netwerk van criminelen, waarvan er inmiddels velen achter de tralies zitten. Volgens het OM had Promes zelfs een leidende rol, waardoor ze hem de hoogste straf wil geven.

Bewijs

Het bewijs tegen Promes, die zelf ontkent ergens bij betrokken te zijn, haalt het OM uit chatgesprekken. Daarin was volgens het AD te lezen hoe Promes en zijn medeverdachte (die ook zijn oom is) het binnenhalen van de drugs regelden en hoe ze de 'soldaten' complimenteerden.

Rechtbanktekening van twee lege stoelen en advocaten Nihad El Farougui (L) van Marylio V. en Robert Malewicz (M) van Quicy Promes in de rechtbank. ©ANP

Promes kan overal opgepakt worden

Promes staat internationaal gesignaleerd, wat betekent dat hij overal ter wereld gearresteerd kan worden. Zolang hij in Rusland blijft, is hij relatief veilig. Promes kon om die reden ook nooit verhoord worden door justitie. Dat vindt het OM jammer. Zo kon hij niet reageren op een afgetapt telefoongesprek waarin Promes het heeft over een investering van 75 duizend euro in de drugshandel.

Nóg twee rechtszaken

Naast deze drugszaak lopen er nog twee rechtszaken tegen voetballer Promes. Een half jaar geleden werd hij al tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld voor het neersteken van zijn neef tijdens een familieruzie op een feest. Promes is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. 

Ook loopt er nog een rechtszaak van diezelfde neef, die zelf ook nog een flinke schadevergoeding eist voor de opgelopen schade. Die zaak dient op 6 februari 2024.