Een beetje lucky Ajax komt met de schrik vrij tegen Sparta en overleeft blunder Onana
i

Pro Shots

Een beetje lucky Ajax komt met de schrik vrij tegen Sparta en overleeft blunder Onana

Eimert Pruis • 23:59, 09-04-2022 / Laatste Update: 23:21, 11-12-2023

Ajax heeft op een beetje gelukkige wijze gewonnen van Sparta Rotterdam. In de Johan Cruijff ArenA hielden de fans lange tijd hun adem in omdat Ajax achter stond door een blunder van keeper André Onana. Een lucky penalty leverde de 3 punten op: 2-1.

En dus behoudt Ajax de voorsprong op PSV. Het verschil is nu 7 punten, met de wetenschap dat PSV nog een wedstrijd tegoed heeft. De Eindhovenaren spelen zondag thuis tegen RKC Waalwijk.

Sparta doet goed mee

Ajax begon aardig aan de pot, die ook in het teken stond van de aan prostaatkanker lijdende Louis van Gaal. De Amsterdammers hadden de bal en kregen ook enkele aardige kansen. Sparta speelde ook goed en was niet alleen aan het verdedigen. Mario Engels schoot bijvoorbeeld net naast.

Omhalende Haller is niet scherp

Wie hadden namens Ajax dan moeten scoren? Nou Sébastien Haller bijvoorbeeld. Eerst probeerde hij het met een omhaal, die was natuurlijk lastig. Maar later, kreeg hij een dot van een kans. Dusan Tadic stiffte een vrije trap naar hem en oog in oog met Maduks Okoye schoot de Ivoriaanse spits hopeloos over.

Wachten op tegengoal voor Ajax

Ook Steven Berghuis had wel kunnen scoren. Zijn harde schot werd knap gekeerd door Okoye. Dat was ook het enige schot op doel in de 1e helft van Ajax. Van de 7 schoten totaal. En dus kan je dan een tegengoal verwachten.

Blunderende Onana geeft bal gewoon aan Sparta

Want dat gebeurt Ajax wel vaker de laatste tijd, zeker met André Onana in de goal. De Kameroense keeper schoot de bal pardoes in de voeten van een Sparta-speler. Via-via belandde de bal snel bij Joeri de Kamps, die heerlijk uithaalde: 0-1.

Onana ligt er verslagen bij, ook Kenneth Taylor baalt

Ook keepersfout bij Sparta

Net na rust zette Ajax succesvol de race in om alsnog te winnen. Davy Klaassen scoorde, maar het was weer een keepersfout. Okoye liet het houdbare schot glippen. Balen voor de Nigeriaanse goalie die zo lekker bezig was in de 1e helft.

Hands, geen hands, of oksel?

Een gemakkelijk gegeven strafschop leverde de bevrijdende Ajax-treffer op. Tadic schoot een vrije trap hard in de muur. Adil Auassar beschermde zijn gezicht bij het springen en gooide zijn rechterarm omhoog voor zijn gezicht. De bal kwam in zijn oksel maar raakte ook zijn bovenarm. Scheidsrechter Pol van Boekel vond het onnatuurlijk en wees naar de stip. Tadic pakte het cadeautje uit.

Nog dikke kansen op 3-1

Haller dacht op fraaie wijze de 3-1 te maken, maar hij stond een centimeter buitenspel. Een lekker schot van Ryan Gravenberch werd tot corner gemaakt door Okoye. Uit die corner kopte Klaassen via de schouder van Dirk Abels op de paal.

Geen gelukkige gelijkmaker voor Sparta

Sparta hoopte in de slotfase nog op een toevallige gelijkmaker en ging opportunistischer spelen. Het leverde een kansje op voor Lennart Thy, maar meer ook niet. Sparta was moe en er klaar mee, maar zal stiekem balen van dit resultaat. Als een stunt erin had gezeten was het deze zaterdagavond wel.

Stekelenburg net op tijd terug

Ajax haalde opgelucht adem en moet serieus gaan nadenken over de keeperspositie nu de climax van het seizoen nadert. Is Onana nog wel geschikt? Hij gaat zeker weg en zaterdagavond zat er in de ArenA weer een fatsoenlijke keeper op de reservebank. Maarten Stekelenburg is er klaar voor om weer onder de lat te gaan staan.

Stekelenburg kan de blunders van concurrent Onana niet meer aan zien