Een boycot van het WK in Qatar? Daar wil de KNVB niks van weten
i

ANP

Een boycot van het WK in Qatar? Daar wil de KNVB niks van weten

admin • 17:28, 21-03-2021 / Laatste Update: 15:55, 08-01-2024

De KNVB gaat het WK in 2022, dat wordt gespeeld in Qatar, (voorlopig) niet boycotten. Dat valt te lezen in de persverklaring die de voetbalbond zondag de wereld in slingerde.

"Ook wij hebben het artikel in The Guardian met afgrijzen gelezen en de cijfers (van de arbeiders die zijn overleden, red.) die worden genoemd zijn ronduit verschrikkelijk. Wij hebben dit de afgelopen dagen uitvoerig besproken, zowel binnen de KNVB als met de FIFA, Nederlandse overheid en diverse mensenrechtenorganisaties", begint de KNVB.

Geen boycot

Verder schrijft de bond dat ze nooit voorstander zijn geweest van een wereldkampioenschap in Qatar, maar een boycot vinden ze te ver gaan. "Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch zijn niet voor een boycot en zeggen dat de gastarbeiders in Qatar daar niet bepaald mee geholpen zijn, omdat zij hierdoor hun geld mislopen. Daarnaast zeggen deze mensenrechtenorganisaties dat de beoogde hervormingen in Qatar alleen ontstaan door te gaan, betrokken te blijven en druk uit te oefenen op de regering in Qatar. Met een boycot verbetert er dus niets en dat is naar ons idee ook niet de beste optie", zo luidt de argumentatie.