Egypte naar finale Afrika Cup na slechte halve eind'strijd' en nog slechtere pingels van Kameroen

AFP

Eimert Pruis • 23:50, 03-02-2022 / Laatste Update: 22:02, 11-12-2023

De finale van de Afrika Cup gaat tussen Senegal en Egypte. Na een dieptrieste slechte halve eindstrijd (waarvan het woord strijd niet terecht is) schakelde de 'Farao's' Kameroen uit. De 'Ontembare Leeuwen' namen de penalty's nog slechter dan die halve finale (0-0) zelf en dat zegt veel.

3-1 werd het in pingels voor Egypte. Egypte schoot alles binnen, André Onana kwam nog niet eens in de buurt. Kameroen miste 3 van de 4 genomen strafschoppen.

Slecht wedstrijd, 1 kans

De grootste kans van de wedstrijd zelf was ook al voor Egypte. Mohamed Salah kon 10 minuten na rust alleen op André Onana af, na een dramatische terugspeelbal. De bij Ajax onder contract staande goalie greep in en voorkwam een Egyptische voorsprong.

Verder was het een halve finale om van te janken zo slecht. En de spanning vergoedde helemaal niets. Alleen een bizarre wissel zorgde nog voor wat opwinding. Zizo moest en zou erin komen, dan maar voor een speler die pas 13 minuten op het veld stond. Op z'n Jorginho's schoot Zizo de 1e Egyptische pingel erin.

Kameroen heeft maar 1 goede strafschopnemer

Toen stond het 1-1. Balen voor Kameroen, want zij hebben blijkbaar maar 1 goede penaltynemer. De strafschoppen die volgden werden vreselijk slecht ingeschoten en dus moest Egypte even de concentratie erbij pakken. Gelukkig was Onana ook niet in goede doen en dus mogen de 'Farao's' naar de finale.

Daarin ontmoet Egypte Senegal dat in de halve finale Burkina Faso met 3-1 de baas was. Een opvallende finale. Dezelfde landen staan namelijk een maand later ook tegenover elkaar. Dan in de strijd voor een WK-ticket.