Eintracht Frankfurt gaat Champions League in: slecht nieuws voor PSV
i

Pro Shots

Eintracht Frankfurt gaat Champions League in: slecht nieuws voor PSV

Sjors Tanis • 15:26, 19-05-2022 / Laatste Update: 19:14, 07-01-2024

Eintracht Frankfurt won woensdag de Europa League-finale. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het Europese avontuur van Eintracht komend seizoen, maar ook voor dat van PSV.

Want Frankfurt mag door de EL-titel volgend seizoen namelijk sowieso deelnemen aan de Champions League.

Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat PSV geen beschermde status krijg bij de CL-loting op 18 juli.

Voorrondes

Als nummer 2 van Nederland stroomt PSV in de 3e voorronde van de Champions League in. Het zal 2 tegenstanders over 2 wedstrijden de baas moeten zijn om het hoofdtoernooi te halen. Met een beschermde status, loot je op papier gunstigere tegenstanders, maar door de eindzege van Eintracht Frankfurt grijpt PSV virtueel naast die status.

Er is nog een situatie denkbaar waarin PSV alsnog een geplaatste status verwerft. Als AS Monaco dit weekend in Frankrijk de 2e plaats in de competitie verspeelt, dan is PSV wel geplaatst bij loting voor de 3e voorronde. 

Hoe zit dat?

De UEFA houdt een ranglijst bij met het aantal coëfficiëntenpunten per club. De clubs met de hoogste plek op die ranglijst, krijgen een voordeel met een een geplaatste status. De nummer 2 van Frankrijk gaat direct de Champions League in en de nummer 3 gaat samen met PSV de voorronde in. PSV staat op die ranglijst lager dan Olympique Marseille en Stade Rennais, maar hoger dan AS Monaco. Daardoor hoopt PSV dat Monaco op plek 3 eindigt.

Bij een geplaatste status zou PSV de volgende clubs kunnen loten: Sturm Graz, Midtjylland, Union Berlin, Fenerbahçe of de nummer 2 van Cyprus. De nummer 2 van Cyprus zal APOEL Nicosia, AEK Larnaca of Anorthosis Famagusta zijn.

Strijd om plek 2 in Frankrijk

Tijdens de laatste speelronde in Frankrijk van zaterdag kunnen Olympique Marseille en Stade Rennais de 2e plek van AS Monaco dus nog overnemen en PSV zo een grote dienst bewijzen. Mocht Monaco toch standhouden tegen Lens, dan wordt PSV in de Champions League-voorronde aan een op papier lastigere tegenstander gekoppeld.

Stand Ligue 1
2. AS Monaco 68-37 (+25)
3. Olympique Marseille 68-37 (+21)
4. Stade Rennais 65-37 (+42)

Resterend programma (21 mei, 21:00 uur)
Lens - AS Monaco
Lille - Stade Rennais
Olympique Marseille - Strasbourg

Wie kan PSV loten als het 'mis' gaat?

De mogelijke tegenstanders zijn dan bijvoorbeeld Dynamo Kiev, Rangers FC, de nummer 2 van Frankrijk (Marseille of Rennes) en zelfs een bijzonder weerzien met Roger Schmidt (komend seizoen trainer van Benfica) behoort dan tot de mogelijkheden. PSV heeft sowieso nog een rekening te vereffenen met de Portugezen, aangezien het deze zomer de Champions League-ambities nog uit elkaar zag spatten door toedoen van Benfica.

Voor Eintracht Frankfurt betekent de winst van de Europa League dat het zichzelf volgend jaar verzekert van Champions League-voetbal. In de Bundesliga eindigde het als 11e, waarmee het aanvankelijk helemaal niet Europees zou spelen volgend jaar. Door het extra Champions League-ticket, spelen er komend seizoen 5 Duitse ploegen in het miljardenbal.