El Yaakoubi weigert OneLove-aanvoerdersband, maar krijgt wel award van FIFPro voor activisme
i

ANP

El Yaakoubi weigert OneLove-aanvoerdersband, maar krijgt wel award van FIFPro voor activisme

Jeroen Rooseboom • 19:40, 28-10-2022 / Laatste Update: 11:16, 08-01-2024

Redouan El Yaakoubi heeft op vrijdag een award gekregen van de internationale spelersvakbond FIFpro. De aanvoerder van Excelsior won de prijs voor Player Activism vanwege het werk wat hij met zijn stichting 'Durf te Dromen' verricht.

Met die stichting probeert de 26-jarige verdediger kinderen dezelfde kansen te geven die hij kreeg in zijn jeugd. De stichting ondersteunt de kinderen onder andere in hun schoolwerk en ook talentontwikkeling wordt gestimuleerd. El Yaakoubi groeide op in het Utrechtse Overvecht, een wijk die niet bepaald een goede reputatie heeft.

Toch wist hij het gymnasium af te ronden, maar hij zag dat veel andere kinderen met een migratieachtergrond dat niet gegund was. Volgens hem lag dat vooral aan de begeleiding. Daar probeert hij met zijn stichting dus aan te werken.

Kritiek

Het is opvallend dat juist El Yaakoubi een award krijgt voor activisme, nadat hij 2 weken geleden weigerde de speciale aanvoerdersband van de OneLove-campagne van de KNVB te dragen. In plaats daarvan speelde hij met een band met daarop 3 keer het woord respect. Die actie leverde felle kritiek op.