'Enge' uitzending Match of the Day na ophef rondom Lineker, vertrek BBC-baas geëist

Trevor Wagener • 01:01, 12-03-2023 / Laatste Update: 01:11, 12-12-2023

De kritiek op BBC-voorzitter Richard Sharp blijft aanhouden en toenemen na de ophef die is ontstaan rondom Match of the Day-presentator en voormalig topvoetballer Gary Lineker. Onder anderen Roger Mosey, het voormalig hoofd televisienieuws van de BBC, heeft opgeroepen tot Sharps vertrek.

Uit solidariteit met Lineker zond Match of the Day zaterdagavond alleen maar beelden uit zonder commentaar van het Premier League-programma van die dag. Daarbij ontbrak ook het legendarische beginmuziekje van het iconische BBC-programma.

Korte tenen

Oud-spits Lineker moest naar aanleiding van een tweet stoppen als presentator, omdat hij volgens de BBC de socialmediarichtlijnen van de omroep had geschonden. In de tweet vergelijkt hij het taalgebruik van de Britse regering over het asielbeleid met dat van nazi-Duitsland.

Roger Mosey stelt in een serie tweets dat de BBC in de afgelopen jaren niet altijd even consequent is geweest in het hanteren van de regels. Met het vertrek van Lineker lijkt het erop dat de BBC heeft toegegeven aan '1 kant van de cultuuroorlog', aldus Mosey.

Struikelende schandaal-stumperd

Volgens hem heeft vooral de voorzitter bijgedragen aan dat beeld. Hij is dan ook van mening dat Sharp moet opstappen, omdat hij 'de geloofwaardigheid van de BBC heeft geschaad'.

Ook politicus Ed Davey riep Sharp op om eerder vandaag dan morgen te vertrekken vanwege de kritiek over Lineker. "Zijn benoeming en positie zijn nu totaal onhoudbaar en hij moet aftreden", meende de leider van de Liberal Democrats.

Onhoudbaar, kan niet meer... 'WEG'

Sharp is voor de 2e keer in korte tijd onder een vergrootglas komen te liggen. In januari werd bekend dat een Britse toezichthouder onderzoek ging doen naar de aanstelling van de BBC-voorzitter vanwege vermeende omkoping.

Hij zou toenmalige premier Boris Johnson hebben geholpen met het verkrijgen van een lening van 800.000 pond (ruim 900.000 euro), slechts weken voordat hij door de regering werd benoemd als voorzitter van de omroep.

Love

Lineker zelf zat in Leicester op de tribune bij de wedstrijd (zie onder) tussen zijn oude club Leicester City en Chelsea. De bezoekers wonnen de wedstrijd met 1-3. In het stadion spraken enkele supporters hun steun uit voor de presentator. Zij hielden bordjes vast met de tekst 'Ik ben het eens met Gary. Migranten welkom'. Ook hadden fans een bord met de tekst 'Gary Lineker for Prime Minister' meegenomen.