Engelse bondscoach onder druk na grootste thuisnederlaag sinds 1928: 'Andere kandidaten meer geschikt'
i

Getty Images

Engelse bondscoach onder druk na grootste thuisnederlaag sinds 1928: 'Andere kandidaten meer geschikt'

Sjors Tanis • 12:12, 15-06-2022 / Laatste Update: 02:59, 12-12-2023

De Engelse bondscoach Gareth Southgate staat 5 maanden voor het WK onder zware druk. Zijn ploeg verloor dinsdag in Wolverhampton met liefst 4-0 van Hongarije.

Het was de grootste thuisnederlaag voor Engeland in meer dan 90 jaar (5-1 tegen Schotland in 1928).

Kane: 'Leren en verder gaan'

"Dit was natuurlijk een avond om snel te vergeten, maar we moeten hiervan leren en verder gaan”, zei Harry Kane, die met zijn ploeg onder luid boegeroep het veld had verlaten. De woede richtte zich met name op Southgate, die zijn ploeg op het WK van 2018 naar de halve finales leidde en vorig jaar op het EK in eigen land pas in de finale werd gestuit door Italië.

Kritiek

De kenners, onder wie Gary Lineker, waren kritisch. Lineker sprak op Twitter de wens uit dat de Engelse nationale ploeg voortaan de speelstijl van Liverpool kopieert. Na 4 duels in de Nations League zonder zege en met slechts 1 treffer was oud-Liverpoolspeler Stephen Warnock op de BBC-radio duidelijk: "Ik ben er niet zeker van dat hij de juiste man is. Er zijn andere kandidaten die meer geschikt zijn. Ik weet zeker dat Gareth Southgate nu onder druk staat."

Southgate nam de verantwoordelijkheid op zich. "We hebben niet vaak verloren en als je dan thuis zo’n zware nederlaag lijdt, doet dat zeer. Ik neem de schuld op me. Het was moeilijk om in elk duel het sterkste elftal op te stellen. We hebben deze periode vooral gebruikt als voorbereiding op het WK in Qatar. Ik heb geprobeerd jonge spelers een kans te geven maar ook steeds de juiste balans te vinden. Dat is niet gelukt. We haalden niet het niveau dat nodig is om dit soort wedstrijden te winnen."