🎥 | Ajax piept en kraakt in Kralingen: gemiste kansen breken Amsterdammers op bij Excelsior

Trevor Wagener • 20:27, 19-08-2023 / Laatste Update: 09:57, 12-12-2023

Ajax is er zaterdag niet in geslaagd te winnen op bezoek bij Excelsior. Ondanks een voorsprong en een ongedaan gemaakte achterstand, hield het uitduel in Kralingen weinig over: 2-2.

Het was vanaf het begin af aan duidelijk wat de ploeg van Maurice Steijn in Kralingen kwam doen. Nadat het veldoverwicht leidde tot een 1e grote kans via Benjamin Tahirovic, opende Brian Brobbey kort voor het halfuur de score door van dichtbij scherper dan iedereen te reageren.

Harde werk & vele kansen Brobbey

In de fase daarna leek de keihard werkende Brobbey meerdere keren voor 0-2 te zorgen, maar beide momenten gingen niet door: bij de 1e maakte de Ajax-spits een overtreding en kort voor rust keurde scheidsrechter Dennis Higler een 2e Ajax-goal van Brobbey af vanwege buitenspel.

Daar waar Ajax heel de pot lang in verdedigend opzicht weinig te duchten had van de thuisploeg, kwam Excelsior via Siebe Horemans na een schitterende aanval op gelijke hoogte. Na de pauze zat het opnieuw tegen voor Ajax, en mee voor Excelsior: nieuweling Jakov Medic, vorige week met een prachtgoal in de ArenA nog van waarde tegen Heracles, ging in de fout waarna Nikolas Agrafiotis de bal keihard achter Jay Gorter jankte: 2-1!

Invaller Klaassen maakt 2-2

Toen Brobbey kort daarop wéér dicht bij een 2e treffer was, maar zijn kopbal mis zag gaan, greep Steijn in. Hij bracht onder meer routinier Davy Klaassen, 'Mister 1-0' van weleer, voor de op kunstgras wat tegenvallende Carlos 'Forbs' Borges. Klaassen bewees meteen zijn waarde door een schuiver achter Excelsior-goalie Stijn van Gassel te plaatsen voor 2-2.

In de slotfase gooide Ajax alles op alles om de winst mee naar Amsterdam te nemen, en moest het waken voor een eigenwijze tegenstoot van Excelsior. Gescoord werd er niet meer in het Van Donge & De Roo Stadion, waardoor Stijn en consorten tegen de strijdende spelers van coach Marinus Dijkhuizen voor het eerst dit seizoen puntverlies leden.

Who's next?

Ajax speelt donderdag tegen PFK Ludogorets in de play-offs van de Europa League. In de eredivisie zijn ze daardoor een weekendje vrij volgende week. Excelsior ontvangt op zaterdagavond Fortuna Sittard.