Eredivisie gaat vanaf komend seizoen meer en betere camera's gebruiken om de VAR te helpen
i

Getty Images

Eredivisie gaat vanaf komend seizoen meer en betere camera's gebruiken om de VAR te helpen

Noah Hoogenboezem • 01:11, 13-06-2023 / Laatste Update: 10:31, 12-12-2023

Vanaf komend seizoen moet er door extra camera's nooit meer onduidelijkheid zijn over of een bal wel of niet in het doel zit. Ook worden de buitenspelcamera's verbeterd. Daardoor moet het voor de VAR makkelijker worden om een beslissing te kunnen maken.

In alle stadions worden er 4 extra camera's op de doellijn geplaatst. Deze zogeheten Goal Line Replay moet ervoor zorgen dat de VAR beter kan zien of de bal wel of niet over de lijn is geweest. Dit is trouwens een andere techniek dan de doellijntechnologie waarbij scheidsrechters op hun horloge een melding krijgen of het wel of niet een doelpunt is.

Buitenspel

Daarnaast worden de buitenspelcamera's, die ter hoogte van de rand van het strafschotgebied hangen, verbeterd. Eerst waren ze namelijk HD en nu worden het 4K-camera's. Deze hebben een betere beeldkwaliteit en daardoor kan er beter worden ingezoomd.

Johan Cruijff Schaal

De veranderingen gaan vanaf de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal van komend seizoen in. Die wordt op vrijdag 4 augustus in Rotterdam gespeeld en gaat tussen landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV.