🎥 | Twente-fans, kalm aan: fans van Maribor en Fenerbahçe clashen op de tribunes

Trevor Wagener • 15:51, 18-08-2023 / Laatste Update: 01:57, 12-12-2023

Het ging donderdagavond goed mis op de tribunes bij het returnduel in de voorronde van de Europa Conference League tussen het Sloveense Maribor en de Turkse grootmacht Fenerbahçe (0-3, 1-6 totaal). Na rust raakten supporters van beide ploegen slaags na een fase van gezang en pesterijen over en weer.

Fenerbahçe-keeper Irfan Can Egribayat kreeg vlak de pauze iets naar zich gegooid vanuit het Maribor-vak achter zijn doelgebied. De 25-jarige sluitpost gooide het voorwerp terug, waarna de spanning in het Ljudski vrt-stadion toenam. Op dat moment stond Fener 0-1 voor door een goal van Egribayats naamgenoot voorin, Irfan Can Kahveci. Eerder zongen Maribor-fans al lelijke leuzen aan het adres van alle aanwezige Turken.

Stadion-schermutseling om een spandoek

Het moment met Egribayat liep nog 'goed' af. Dat kwam mede doordat oud-Ajacied Dusan Tadic, die later nog voor de eindstand zou zorgen, hem rustig kreeg. Na een mogelijkheid van Miha Zajc ging het opnieuw fout op de tribunes. Harde kern-leden van beide ploegen gingen met elkaar op de vuist nadat een Maribor-fan een streek uit had gehaald bij het uitvak.

Wat bleek nou? De fan, kennelijk 'verkleed' als steward, zou een spandoek van de Fener-fans hebben losgetrokken en mee hebben genomen naar het Maribor-vak. In de supporterswereld is dat een heuse zege ('flag captured!'), voor de 'verliezende partij' wordt dat als vernederend gezien. Het duurde dan ook niet lang voordat de uitsupporters wraak namen.

Fener-fans nemen wraak

Op beelden is te zien hoe meerdere Turkse supporters hun vlag terughalen op het Maribor-vak. Hierop staakte scheidsrechter Fábio Veríssimo het duel tijdelijk. Toen de echte beveiligers en politie de rust terugbrachten, kwamen de spelers terug het veld op en liet de Portugese arbiter het spel verdergaan. Later bleek dat er meerdere onruststokers, waaronder Fener-aanhangers, het stadion uit werden gezet.

Data Twente - Fenerbahce

Fenerbahçe is in de volgende kwalificatieronde de tegenstander van FC Twente. Het heenduel is op 24 augustus in Istanbul. Een week later is de terugwedstrijd in De Grolsch Veste. De Enschedese club ontdeed zich in dezelfde kwali-ronde van het Letse Riga.

Daarvoor was het na een hectisch 2-luik succesvoller dan het Zweedse Hammarby. Naar aanleiding van de stadionrellen in Enschede deelde Twente vrijdag meerdere stadionverboden uit.

Maribor-Fenerbahçe maçında "Türklere ölüm "diye ırkçılık yapıldığı iddia edildi. Maribor taraftarı pankartımızı alıp kaçıyor. Cengaver 10 Fenerbahçeli, Maribor tribününü basıp onları kendi tribünlerinde birazda hırpaladıktan sonra emanetini alarak geri dönüyor. 👏 pic.twitter.com/rv8RpoASIQ

— Yapay Zeka (@ononyapayzeka) August 18, 2023

Maribor and Fenerbahce clashing tonight! 👀pic.twitter.com/KgrcMEU1O7

— Football Fights (@footbalIfights) August 17, 2023