Europees hof doet schokkende uitspraak: 'UEFA en FIFA mochten Super League niet verbieden'
i

Pro Shots

Europees hof doet schokkende uitspraak: 'UEFA en FIFA mochten Super League niet verbieden'

Yvo van Dorst • 11:13, 21-12-2023 / Laatste Update: 00:00, 06-01-2024

The European Court of Justice heeft uitspraak gedaan in de rechtszaak rond de Super League. De rechtbank heeft aangegeven dat de UEFA fout zat met het verbieden van de Super League in 2021. Dit was tegen de regels en zo heeft de bond 'misbruik gemaakt van de dominante positie.'

De uitspraak van de Europese rechtbank was duidelijk. "De UEFA en de FIFA handelden tegen de regels met het verbieden van de Super League-formatie in 2021. Hiermee hebben de bonden misbruik gemaakt van hun machtspositie. De UEFA en de FIFA kunnen allebei ook geen straffen opleggen aan clubs die aan deze competitie mee wilden doen."

Super League

In september 2021 werd de voetbalwereld op zijn kop gezet door het aankondigen van de Super League. 12 topclubs in Europa kwamen met een competitie, waarbij de allerbeste 12 teams telkens tegen elkaar zouden strijden. Na een enorme golf van protest haakten bijna alle clubs af, maar Real Madrid, Juventus en FC Barcelona bleven lang achter het idee staan.

Gevolgen

De uitspraak zou mogelijk grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van het voetbal. Nu de clubs weten dat de UEFA geen sancties op kan leggen en de Super League niet kan verbieden, zouden teams alsnog mee kunnen doen en de competitie op poten kunnen zetten.

'Clubs zijn vrij'

Bernd Reichart, één van de voorstanders en medewerkers van de Super League, liet al weten dat de competitie nieuw leven in wordt geblazen. "Voor de fans, de Super League wordt gratis uitgezonden, clubs kunnen nu hun eigen toekomst bepalen. De UEFA kan ons niet meer in de weg zitten."