Ex-Ajacied die Club Brugge voor rivaal Anderlecht verruilde onder vuur om rugnummer
i

Pro Shots

Ex-Ajacied die Club Brugge voor rivaal Anderlecht verruilde onder vuur om rugnummer

Trevor Wagener • 21:23, 18-08-2023 / Laatste Update: 17:48, 11-12-2023

Voetballer Mats Rits heeft zich niet populair gemaakt bij de supporters van Club Brugge. De 30-jarige Belgische middenvelder, die op een blauwe maandag bij Ajax speelde, maakte de gevoelige binnenlandse overstap van Brugge naar aartsrivaal Anderlecht. Als dat nog niet genoeg was, kreeg hij ook nog eens veel gezeik over zich heen vanwege zijn Brusselse rugnummer.

Rits koos ervoor om in de hoofdstad met rugnummer 23 te gaan spelen. Dat is tegen het zere been van veel Club-supporters, die het Rits al niet in dank afnamen dat hij de 'verraderlijke' overstap naar de vijand had gemaakt (lees verder na de tweet).

Anderlecht-rugnummer Mats Rits

Waarom? Het rugnummer 23 behoort in België, met name volgens Club-supporters, toe aan het overleden icoon François Sterchele. Dat uitgerekend Rits - die in 2018 in Brugge tekende nadat hij daarvoor, na zijn Amsterdamse avontuur (2011-2013), Mechelen 5 jaar bij de hand genomen - dát nummer koos, ging er bij hen niet in.

"Er is maar 1 nummer 23 en dat is Sterchele. Als je ooit voor Club hebt gespeeld, dan draag je dat niet", klonk de reactie van Frederik Van Eenoo, van de supportersfederatie Club Brugge, duidelijk. Rits vond het allemaal niet zo erg.

Ex-Ajacied maakt overstap tussen Belgische aartsrivalen

"Ik heb voor de beste stap in mijn loopbaan gekozen, en de keuze voor het rugnummer was niet om mensen na te trappen. Ik had geen bijbedoelingen, wist het pas achteraf en ging eigenlijk voor 26 (zijn nummer bij Club, red), maar dat draagt (Colin) Coosemans al." Nu dacht Rits een andere link te hebben gevonden. "23 is van Michael Jordan. Het nummer was vrij en leek me leuk."