Expres verliezen tegen Nederland hoeft niet meer: Ierland definitief uitgeschakeld voor EK
i

Getty Images

Expres verliezen tegen Nederland hoeft niet meer: Ierland definitief uitgeschakeld voor EK

Bart van der Wijst • 17:24, 18-11-2023 / Laatste Update: 00:38, 05-01-2024

Oranje kan naar het EK in Duitsland als het zaterdagavond wint van Ierland. De Ieren zijn uitgespeeld, dus die hebben niks te verliezen in de Johan Cruijff Arena. Hulp van Ierse zijde hoeft het Nederlands elftal niet te verwachten.

Een dikke maand geleden, bij de vorige interlandcyclus, was er nog een theorie dat het gunstiger was dat Ierland zou verliezen van Nederland. Daarbij vergrootte het de kansen voor deelname aan de play-offs. Maar dat feest gaat niet door.

Moet Ierland expres verliezen van Nederland in EK-kwalificatie?

Het simpele antwoord daarop is: nee. Waarom niet? Nou Ierland kan zich niet meer rechtstreeks kwalificeren en ook plaatsen voor de play-offs via de Nations League zit er niet meer in. De Ieren moesten deze week hopen dat Israël en IJsland zich via de groepsfase voor het EK wisten te plaatsen. Dat mislukte, want IJsland verloor op bezoek bij Slowakije, dat daardoor 2e werd in Poule J. Uiteindelijk mag Luxemburg daarom naar de play-offs.

Alles geven

"Natuurlijk komen we hier om te winnen', verzekerde middenvelder Alan Browne, speler van Preston North End, op de persconferentie. "Ik denk dat de spelers door hebben dat ze met wat meer vrijheid kunnen spelen. Wij hebben niks te verliezen, wat eigenlijk ook wel teleurstellend is om in deze fase te kunnen zeggen. Maar dat is wel hoe het is."

De Ieren zijn vastbesloten om het Oranje moeilijk te maken. "We willen graag winnen en hun feestje verpesten, maar het gaat er niet om dat het Nederland is. We zijn professionals en willen elke wedstrijd winnen. Zeker op het hoogste niveau tegen een van de beste teams van de wereld. Het zou veel voor ons betekenen als het lukt."

Two nations qualified to EURO 2024 today:

🇭🇺 Hungary

🇸🇰 Slovakia

One nation confirmed its place in the Play-offs:

🇱🇺 Luxembourg

Two nations got completely eliminated:

🇮🇪 Ireland

🇫🇴 Faroe Islands pic.twitter.com/a08wVZVcBv

— Football Rankings (@FootRankings) November 16, 2023