'Familie en vrienden hielden Oleksandr Zinchenko tegen om naar Oekraïne te gaan tijdens oorlog'
i

Getty Images

'Familie en vrienden hielden Oleksandr Zinchenko tegen om naar Oekraïne te gaan tijdens oorlog'

Bart van der Wijst • 12:14, 03-06-2022 / Laatste Update: 23:56, 11-12-2023

De oorlog die Rusland is gestart tegen Oekraïne is exact 100 dagen oud. Op 24 februari viel de Russische president Vladimir Putin het buurland binnen. Nog altijd vechten de Oekraïeners tegen militairen uit Rusland. Het had niet veel gescheeld of ook Oleksandr Zinchenko stond aan de frontlinie.

Volgens The Sun had de speler van Manchester City besloten om zijn thuisland te helpen in de oorlog, maar familie en vrienden drongen erop aan om in Engeland te blijven.

Steentje bijdragen

Toch doet Zinchenko er alles aan om ervoor te zorgen dat de oorlog niet vergeten raakt. Zo verwikkelde hij de Premier League-trofee in de kleuren van zijn thuisland. Maar verder helpt de Oekraïner ook achter de schermen. Zo doneerde hij al een hele hoop geld aan de nationale bank en leverde hij vitale spullen aan militairen in de frontlinie.

Op het veld laat Zinchenko zijn voeten spreken en wil hij met zijn land het WK halen. "We willen dat de mensen in Oekraïne trots zijn en even een moment kunnen lachen, al is het maar voor een paar seconden", zei Zinchenko voor de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Schotland.

Aanstaande zondag neemt Oekraïne het in Cardiff op tegen Wales. De winnaar gaat in november naar het WK in Qatar.