FC Barcelona moet snijden in salarissen en alleen als De Jong veel loon inlevert mag hij blijven
i

ANP / EPA

FC Barcelona moet snijden in salarissen en alleen als De Jong veel loon inlevert mag hij blijven

Eimert Pruis • 12:36, 29-07-2022 / Laatste Update: 04:22, 12-12-2023

Frenkie de Jong mag alleen blijven bij FC Barcelona als hij een flink deel van zijn salaris inlevert. Dat maakte de voorzitter van de club, Joan Laporta, duidelijk, waar Barça later de 4e en laatste wedstrijd van zijn Amerikaanse tournee zal spelen. "Frenkie wil blijven en de club wil dat hij blijft."

FC Barcelona moet flink snijden in de salarissen. De salariscap van de club ligt rond de 100 miljoen euro. Ter vergelijking: LaLiga heeft bepaald dat Real Madrid rond de 800 miljoen euro per jaar mag besteden aan salarissen. Alleen als spelers binnen dat budget passen mogen ze ingeschreven worden in de Spaanse competitie.

Kopen, kopen, kopen

Dat is wat anders dan het kopen van spelers, waar Barcelona zo druk mee bezig is. Barcelona stond in de min en mocht dus geen spelers kopen, op dat gebied. Barcelona heeft alleen zoveel omzet gegenereerd dat het weer spelers mag kopen van LaLiga. Voorbeeld: Barcelona verkocht 25 procent van zijn TV-rechten voor de komende 25 jaar voor 667 miljoen euro. Als het je nog niet helemaal duidelijk is, kijk dan onderstaand filmpje.

Hoe kan het dat Barcelona nog steeds spelers kan kopen?

Laporta verwacht medewerking De Jong

Laporta maakte duidelijk dat hij een geste van de Oranje-international verwacht. "Frenkie wil blijven en de club wil dat hij blijft. Iets anders zijn de gesprekken die we met elkaar voeren, want we hebben een nieuwe salarisstructuur. Wij troffen bij Barça een salarispost aan die 40 procent hoger was dan die van onze concurrenten, en daarom praten we met onze spelers. We zullen alles proberen opdat Frenkie blijft, en ik hoop dat hij ook alles zal doen om te blijven."

Weg tientallen miljoen euro's

En dat 'alles doen' is afzien van een groot deel van het salaris dat De Jong nog tegoed heeft van de laatste 2 seizoenen, toen hij vanwege de door de coronapandemie financiële crisis van de club akkoord ging miljoenen aan inkomen uit te stellen tot dit seizoen en de resterende jaren van zijn contract, dat tot 2026 loopt. Ook zal hij volgens de club sowieso minder moeten gaan verdienen dan in zijn oorspronkelijke contract staat.

Xavi gebruikt hem als verdediger

De Jong ziet de druk met de dag groeien. Niet alleen vanuit het bestuur, maar ook op het veld, waar trainer Xavi hem in de voorbereiding nog niet 1 keer een basisplaats heeft gegeven en hem 3 keer als centrale verdediger heeft laten invallen. Volgens de trainer is dat geen signaal aan de speler om zich naar de wil van de club te schikken of het aanbod van Manchester United te accepteren, maar in Barcelona wordt het wel zeker als een verhuld dreigement beschouwd.