UITGESCHAKELD! FC Twente strijdt met bloed, zweet en tranen, maar scoort niet tegen Fiorentina
i

ANP

UITGESCHAKELD! FC Twente strijdt met bloed, zweet en tranen, maar scoort niet tegen Fiorentina

Eimert Pruis • 22:57, 25-08-2022

FC Twente heeft niet kunnen verrassen in de play-offs van de Conference League. De ploeg van trainer Ron Jans vocht voor wat het waard was, maar kon maar niet scoren in de return tegen Fiorentina (0-0). De 2-1-nederlaag in Florence betekent daarom dat Twente NIET meedoet aan het hoofdtoernooi van de Conference League.

En zo komt een einde aan het Europese verhaal van Twente dit seizoen. Plaats 4 in de Eredivisie vorig seizoen leverde een plek in de 3e voorronde Conference League op. Het Servische FK Cukaricki werd eenvoudig weggespeeld, waarna het prachtige affiche met Fiorentina wachtte. Twente streed met bloed, zweet en tranen, maar kon simpelweg niet scoren. Voor het eerst sinds 10 jaar de groepsfase van een Europees toernooi halen bleef daarom buiten bereik.

Zo vlieg je erop!

FC Twente startte furieus. De mannen van Jans vlogen er meteen op. De sfeer in De Grolsch Veste zorgde ook voor extra energie bij de Twente-spelers. De Tukkers op de tribunes hadden aardig wat Grolschjes achter de kiezen en schreeuwden (met consumptie) hun ploeg naar voren.

Twente-supporters zorgden voor een geweldige sfeer in De Grolsch Veste

Fiorentina redt met hangen en wurgen

Fiorentina leek niet echt onder de indruk, maar goed spelen daar slaagden de Italianen ook niet in. Twente daarentegen bleef druk houden en dan volgen vanzelf de eerste grote kansen. Michel Vlap kon bij een vrije trap de hoofden van de muur niet ontwijken, maar niet veel later kreeg de middenvelder wel een heel grote kans. Notabene Fiorentina-spits Arthur Cabral kon de bal maar net op de doellijn tegenhouden.

Vuurwerkbom

Halverwege de 1e helft was er even wat oponthoud. De Fiorentina-fans gooiden een vuurwerkbom naar beneden. Die knalde uiteen in het Twente-vak. Zonder verdere gevolgen, maar de wedstrijd werd wel heel even stilgelegd.

'Unnerwall' met geweldige reflex

De tifosi van Fiorentina wilde hun ploeg even wakker schudden en heel even leek het te werken. Een vrije trap leek in het Twentse doel te vliegen maar Lars Unnerstall - of Unnerwall zoals hij liefkozend door de Twente-supporters wordt genoemd - redde weergaloos.

Zerrouki en Sadilek missen

Daarna was het gewoon weer de beurt aan Twente. De Enschedese club kreeg een paar dotten van kansen, maar zonder resultaat. Ramiz Zerrouki en Michal Sadilek hadden wel mogen scoren.

Unnerwall houdt Twente in de wedstrijd

Aan de andere kant kwam Fiorentina in de 1e helft ook nog een keer goed door. Riccardo Sottil was heel dreigend en leek op weg naar de Florentijnse voorsprong, maar Unnerstall was weer de redder in nood.

Twente blijft drukken

Na de Tukkerse thee veranderde er weinig in de 2e helft. Twente begon weer sterk en kreeg met Vlap en Virgil Misidjan wat kleine kansjes. Het doelpunt bleef nog steeds uit.

Vlap mist grote kansen

Grote misser Cerny

En dat was een wondertje bij de volgende Twente-kans. Misidjan stormde door op links, gaf uitstekend voor op de vrijstaande Vaclav Cerny. Maar de Tsjech schoot via een Florentijns been naast.

Weer een Twente-kans zonder goal

Na een dreigende Fiorentina-uitbraak, beteugeld door de felle Twente-verdediging, kwam Gijs Smal door op links. De linksback haalde uit, maar keeper Pietro Terracciano kreeg zijn handen erachter. Ook de rebound was veel te slap van Twente.

Grieks Tzolis moet het gaan doen

Het was even rustig in De Grolsch Veste, maar toen bracht Jans de Griek Christos Tzolis. Met 2 geweldige acties was hij direct heel gevaarlijk. 2 keer trok hij naar binnen en haalde hard uit. Terracciano kon ternauwernood redden.

In leven tot de laatste minuut

Unnerstall hield vervolgens Twente nog maar eens in leven. Jonathan Ikoné dook voor hem op, maar de Duitse keeper bleef koel en hield de bal tegen.

Geen rood voor Bonaventura?

De zenuwen begonnen tegen het einde van de wedstrijd op te spelen. Beide ploegen gingen er vol op en er waren heel wat opstootjes. Ook op de tribunes was het heel onrustig. Het zorgde voor wat voetballoze momenten. Zo ontsnapte Bonaventura (Fiorentina) nog aan rood. De Italiaanse driftkikker gooide Sadilek naar de grond, maar de scheids liet het gaan.

Omhaal op de paal!

In de laatste minuten kwam Fiorentina nog een keer dicht bij een doelpunt. Weer kwam Twente goed weg. Rolando Mandragora maakte een spectaculaire omhaal in de 16. De bal werd niet helemaal vol geraakt en vloog tegen de paal.

Waar blijft dat cruciale doelpunt?

Het moest voor Twente dus in de slotminuten gebeuren. Dat ene doelpuntje waar de Enschedese club al de hele wedstrijd voor streed. Dat ene goaltje dat voor verlenging zou zorgen.

Rood voor Fiorentina

In de blessuretijd kreeg Igor van Fiorentina nog rood. Het duurde en duurde maar, er werd al een tijdje niet meer gevoetbald in Enschede. Twente wilde er toch nog echt een laatste ademzucht uitpersen, op zoek naar die vitale treffer.

Brenet en Smal lukken het ook niet

Fiorentina had nog kunnen scoren, maar ja daar was weer Unnerstall. En toen kwamen nog Smal en Joshua Brenet. Maar ook zij wisten niet te scoren en dus wist Twente genoeg. Na 8 jaar mochten ze weer Europa in, maar het bleek van korte duur.