Feest in Rio! Flamengo domineert weer en wint voor 3e keer Copa Libertadores

Trevor Wagener • 09:38, 30-10-2022 / Laatste Update: 10:14, 12-12-2023

Het is Flamengo gelukt! De club heeft voor de 3e keer in de geschiedenis de Copa Libertadores gewonnen. In Ecuador was de Braziliaanse club met 1-0 te sterk voor Athletico Paranaense, dat een groot deel van de wedstrijd met 10 man speelde.

Zie ook 🎥​: Check de winnende goal van Leeds-speler Crysencio Summerville tegen Liverpool

Even leek het een heel spannend duel te worden. De 2 Braziliaanse voetbalclubs kennen elkaar uit eigen competitie en beker goed, en begonnen ingetogen aan de finale in het broeierige Guayaquilin.

Gekke wedstrijd

De spelers van Athletico Paranaense, die titelverdediger Palmeiras in de halve finale hadden uitgeschakeld, gingen nog het meeste jagen op een doelpunt. Na een paar minuten waren ze dichtbij omdat Flamengo-verdediger David Luiz zich in de bal verslikte, maar het leverde geen goal op.

Een nieuwe tegenslag voor Flamengo kwam in de 20ste minuut. De 37-jarige ervaren verdediger Filipe Luís moest geblesseerd en zichtbaar teleurgesteld het veld verlaten. De finale, die normaal gesproken garant staat voor spektakel, kwam vervolgens pas echt los in de slotfase van de 1e helft.

Pedro Henrique pakte zijn 2e hele kaart en mocht erg vroeg gaan douchen. Paranaense, dat onder leiding staat van de beroemde coach Scolari, had geen tijd om een nieuw plan te verzinnen, want diep in de blessuretijd schoot Gabriel Barbosa - beter bekend als Gabigol - op aangeven van Everton Ribeiro Flamengo op voorsprong.

Zakelijk

In de 2e helft was het aan Flamengo om de wedstrijd te controleren en zakelijk uit te spelen. Dat lukte de ploeg uit Rio de Janeiro prima door in alle rust veel balbezit te houden op de helft van Paranaense. Wanneer de ploeg van Scolari probeerde om te schakelen, was er altijd een Flamengo-speler bereid even een overtreding te maken of de aanval op andere manier te ontregelen.

Met die instructie leek ook Arturo Vidal het veld in te komen in de 70ste minuut, aangezien de oud-speler van Inter, Bayern en Barcelona na 4 minuten al een gele kaart te pakken had. Al met al zorgde het ervoor dat Paranaense ontwapend en machteloos steeds meer de hoop op de 1e 'Copa' uit de clubgeschiedenis verloor. De finale kabbelde zo verrassend rustig naar het eindsignaal, terwijl in Rio de Janeiro het grote feest werd voorbereid.

Triomf

Flamengo pakt voor de 3e keer in de clubgeschiedenis de Copa (1981, 2019, 2022), terwijl het Paranaense uit Curitiba net als in 2005 de finale verliest. Het is ook het 5e jaar op rij dat een Braziliaanse club de beker omhoog tilt.