Fenerbahçe denkt aan nog meer protestacties: 'Tijd voor reset van Turkse voetbal'
De (jeugd)spelers van Fenerbahçe lopen van het veld / ANP

Fenerbahçe denkt aan nog meer protestacties: 'Tijd voor reset van Turkse voetbal'

09:16, 08-04-2024

De Turkse Super Cup tussen Galatasaray en Fenerbahçe heeft welgeteld één minuut geduurd. Fenerbahçe begon uit protest alleen maar met jeugdspelers aan het duel en liep na een goal van Galatasaray-spits Mauro Icardi direct van het veld. Een dag later reageerde de voorzitter op de actie.

Fenerbahçe had al gedreigd om dit te doen en maakte hun woorden dus waar. Ze wilden in eerste instantie het duel helemaal niet spelen. Dat was naar aanleiding van de rellen in het uitduel tegen Trabzonspor, waarbij de spelers door de fans van de tegenstander werden aangevallen. De club dreigde ook om uit de competitie te stappen, maar dat idee werd afgewezen bij een ledenvergadering.

De Turkse bond liet het daarnaast niet toe dat Fenerbahçe zich terug zou trekken uit de Super Cup en dus vond de club daar een trucje voor. Ze lieten spelers als Dusan Tadic, Sebastian Szymanski en Edin Dzeko thuis en stelden enkel jeugdspelers op, die eerder op de dag nog een wedstrijd hadden gespeeld.

Kort, maar krachtig

Galatasaray begon wel gewoon met een sterke opstelling aan het duel en Mauro Icardi schoot al binnen een minuut de 1-0 binnen. Het was al bekend dat Fenerbahçe met het idee speelde om de spelers van het veld te halen en dat gebeurde direct na de 1-0. Bekijk het moment hieronder.

Daarmee zat het duel er al heel snel op. Bij Galatasaray trokken ze zich er echter niets van aan en vierden het feestje alsof er niets geks gebeurd was. Na het vieren van een feestje werd er voor de aanwezige fans nog een onderlinge oefenwedstrijd gespeeld door de spelers van Gala.

De eisen van Fenerbahçe

Fenerbahçe zou onder een paar andere voorwaarden wél aan de Super Cup-finale zijn begonnen. Zo wilde de club dat de wedstrijd werd uitgesteld, omdat de kwartfinale van de Conference League tegen Olympiakos komende week op het programma staat. En ook wilde Fenerbahçe een buitenlandse scheidsrechter op de wedstrijd hebben. Met beide verzoeken ging de Turkse bond niet akkoord.

Reactie van de Fenerbahçe-voorzitter

Fenerbahçe-voorzitter Ali Koç wil een reset van het Turkse voetbal. Hij denkt terug aan een aanslag op de spelersbus van Fener in 2015 door fans van Rizespor. Nog altijd zijn die daders niet gevonden en opgepakt. "Een van de pijnlijkste gebeurtenissen in het Turkse voetbal", zegt Koç op de clubsite.

"We hebben te maken gehad met samenzweringen, aanslagen, pesten en onrecht. Maar vanaf nu komen we in opstand tegen onrechtvaardigheden, dubbele standaarden en degenen die een oneerlijke competitie op touw zetten en ons beroven, na al ons harde werken. Onze actie in de Super Cup is pas de eerste concrete stap van alle stappen die we gaan zetten."