Feyenoord gespaard: komend seizoen mogelijk wél VAR in 8e finales bekertoernooi

Trevor Wagener • 13:38, 09-02-2023 / Laatste Update: 08:34, 12-12-2023

Met 2 discutabele beslissingen was de nood om de VAR in de TOTO KNVB Beker de afgelopen dagen hoog. De KNVB overweegt nu serieus om vanaf komend seizoen al in de 8e finale de videoarbiter te laten opereren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Feyenoord-linksback Quilindschy Hartman had woensdagavond eigenlijk al na 7 minuten onder de douche moeten staan, na zijn onbesuisde tackle met 2 benen op NEC-speler Bart van Rooij. Het bleef echter bij een vermaning van de arbiter, tot terecht ongeloof bij de Nijmegenaren.

Voorvallen

Een dag eerder kreeg AZ tegen FC Utrecht een strafschop na een lichte schouderduw in het 16-metergebied. De VAR kon niet ingrijpen: die maakt pas vanaf de kwartfinale zijn intrede in het bekertoernooi. Dat betekent dus ook dat de scheidsrechter van vanavond in de topper tussen Ajax en FC Twente, een duel dat zal worden beslist op details, geen vangnet heeft bij discutabele beslissingen.

Een kwestie van praktische redenen, zei scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in gesprek met onder meer AD. "Zeker vóór de 8e finales is het qua uitvoering gewoon niet te doen, daarvoor missen we mankracht en hebben we de techniek niet voorhanden."

Want: overal camera's fixen, is moeilijk. "Ook in de 8e finale is dat een grote uitdaging. Als we dat hadden gewild, hadden we dat ruim van tevoren moeten afspreken. Dat is niet iets wat je op maandag beslist en dinsdagavond meteen uitvoert. Het is echt niet omdat we het niet willen, maar meer omdat dus praktisch lastig is."

Eerder gebruik maken

Van Egmond hoopt dat er komend seizoen wél mogelijkheden vanaf de 8e finales zijn. "We breiden steeds meer uit, het is een groeimodel. Maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van mensen en middelen. De kans is aanwezig dat we voor volgend jaar een poging gaan doen om een ronde eerder gebruik te maken van de VAR. In de 8e finale is het al haast onvermijdelijk dat er 2 topclubs tegenover elkaar staan."

De laatste 8 clubs zullen in de kwartfinales sowieso te maken krijgen met de videoarbitrage. Ook als 2e-divisionist Spakenburg, dat woensdag Katwijk uit het toernooi speelde, een thuiswedstrijd krijgt. "Dat zou een grote uitdaging zijn", aldus Van Egmond. "Je moet zo'n accommodatie van voldoende camera's voorzien. Maar bij 1 amateurclub is dat nog wel te doen, bij 3 of 4 van dat soort sportparken wordt het een lastig verhaal."

Volgende keer minder Hart, Man

Van Egmond zal eind deze week zoals altijd de arbitrale beslissingen bespreken en daar tot de conclusie komen dat Feyenoorder Hartman in ieder geval goed is weggekomen na zijn wilde tackle.

De linksback hoeft echter niet te vrezen dat de aanklager er alsnog een zaak van maakt, zoals in het tijdperk vóór de VAR regelmatig gebeurde. De situatie is in de wedstrijd al beoordeeld door de scheidsrechter (NEC kreeg een vrije trap, red.), waardoor de aanklager niet meer in mag grijpen.

Feyenoord gematst met Hartman. Niet die van die tuinstoelen. Had donkerrood moeten zijn. Na 7 min met 10 man was niet gek geweest. Als Tanane een keer te hard ademhaalt is het wel rood! pic.twitter.com/Y1SrCQ0v9d

— Maarten Omvlee (@maartenomvlee) February 8, 2023