FIFA Awards: Sarina Wiegman de beste trainer van 2023, Messi verslaat Mbappé én Haaland
Sarina Wiegman is de beste trainer bij de vrouwen van 2023. © Getty Images

FIFA Awards: Sarina Wiegman de beste trainer van 2023, Messi verslaat Mbappé én Haaland

20:40, 15-01-2024 / Laatste Update: 08:44, 16-01-2024

De FIFA Awards werden maandagavond uitgereikt aan de beste speler, speelster, keepers en trainers. Bij de trainers in het vrouwenvoetbal won de Nederlandse bondscoach van Engeland, Sarina Wiegman. De grootste verrassing zat bij de beste speler. Dat werd Lionel Messi, vóór twee namen die op papier een veel beter jaar hadden.

Check hieronder hoe de prijzen verdeeld werden op de feestelijke avond in Londen.

Beste coach bij de vrouwen

Winnaar: Sarina Wiegman (Engeland). Jonatan Giraldez (Barcelona) en Emma Hayes (Chelsea) waren ook genomineerd, maar moeten de prijs aan de Nederlandse trainster laten. Wiegman ging er in 2022 ook al met de prijs vandoor, nadat ze met Engeland de WK-finale verloor.

Beste mannelijke speler

Lionel Messi won maandagavond wéér de prijs van beste speler van 2023. Eerder won hij ook al de Ballon d'Or. Bij de FIFA Awards-verkiezing versloeg hij over heel 2023 de topspitsen Kylian Mbappé en Erling Haaland. Opvallend: in 2023 telt het gewonnen WK met Argentinië officieel niet meer mee. Het gaat dan alleen om zijn prestaties bij Inter Miami.

Beste coach bij de mannen

Winnaar: Pep Guardiola (Manchester City). Guardiola won met Manchester City alle grote prijzen: de Premier League, de FA Cup, de Champions League en het WK voor clubs. Vorig jaar won Lionel Scaloni, die met Argentinië het WK won, de prijs. Dit jaar waren naast Guardiola ook Simone Inzaghi (Inter) en Luciano Spalletti (Napoli) genomineerd.

Beste vrouwelijke speler

Aitana Bonmatí werd de winnares van de prijs maandagavond. Zij was volgens de stemmers de beste van heel 2023. Daarmee versloeg ze landgenote Jenni Hermoso en Linda Caicedo. Alexia Putellas won de prijs in 2022.

Beste mannelijke keeper

Winnaar: Ederson. De Braziliaan versloeg Yassine Bounou en Thibaut Courtois. Ederson, de keeper van Manchester City, is de opvolger van Emiliano Martinez die met Argentinië het WK won.

Beste vrouwelijke keeper

Winnaar: Mary Earps. Vorig jaar werd Earps, keepster van Manchester United, verkozen tot winnaar. Nu dus weer. Dit keer versloeg ze Mackenzie Arnold en Cata Coll.

Puskas Award: Guilherme Madruga

De mooiste goal van 2023 werd gemaakt door Guilherme Madruga van Botafogo. Hij scoorde onderstaande goal tegen Novorizonto in de Braziliaanse competitie. De goals van Julio Enciso (voor Brighton tegen Manchester City) en Nuno Santes (van Sporting tegen Boavista) moesten het doen met plek twee en drie. 

Let op: tegenwoordig is er een verschil tussen de Ballon d'Or en de FIFA Awards. Lionel Messi kreeg de Gouden Bal van 2023 bij de mannen, Aitana Bonmati won de prijs bij de vrouwen. Beide spelers horen ook tot de genomineerden bij de FIFA Awards.

Niet alleen de bekers zien er anders uit, ook de criteria en de manier van stemmen zijn verschillend tussen de Ballon d'Or (Gouden Bal in het Frans) en de FIFA The Best (zoals het officieel heet). Sowieso is de 'leeftijd' van de prijzen al heel anders: de Ballon d'Or wordt al sinds 1956 uitgereikt, terwijl het FIFA-prijzengala pas sinds 2017 bestaat. 

Om de winnaars te bepalen op het FIFA-gala, mogen de volgende mensen stemmen: de bondscoaches van alle landen, de aanvoerders van de nationale teams, journalisten én fans. Voor de Ballon d'Or stemmen alleen journalisten uit alle landen. De Ballon d'Or is ook de verkiezing over een seizoen (2022/2023 bijvoorbeeld), voor FIFA The Best gelden de prestaties van een heel kalenderjaar (in dit geval heel 2023).