Financiële sancties tegen Roman Abramovich (ex-eigenaar Chelsea) blijven van kracht
i

Getty Images

Financiële sancties tegen Roman Abramovich (ex-eigenaar Chelsea) blijven van kracht

Marcel Roes • 17:19, 20-12-2023 / Laatste Update: 02:38, 06-01-2024

De Russische miljardair Roman Abramovich (57) heeft een zaak bij het EU-gerecht te Brussel verloren. De voormalig eigenaar van voetbalclub Chelsea wilde dat er een einde zou komen aan de financiële sancties die de Europese Unie hem had opgelegd.

Rusland viel in februari 2022 Oekraïne binnen. Daarna lanceerde de EU strafmaatregelen tegen Russische zakenlui, waaronder Abramovich, die banden hebben met president Vladimir Poetin en andere hooggeplaatste politici. Ook werden bankrekeningen ontoegankelijk gemaakt.

Oorlog

De EU-rechtbank vindt dat deze maatregelen gerechtvaardigd zijn. Het wijst op de rol van Abramovich in het Russische staalbedrijf Evraz. De inkomsten die dat bedrijf heeft, worden door de Russische regering gebruikt om oorlog te voeren.

'Niet geprofiteerd'

Een woordvoerder van de Rus laat weten: "De heer Abramovich heeft niet het vermogen om de besluitvorming van welke regering dan ook, inclusief Rusland, te beïnvloeden en heeft op geen enkele manier geprofiteerd van de oorlog in Oekraïne." (Vertaling door het Nederlands Dagblad.)

Lees ook: Deal Chelsea nu officieel rond: consortium Todd Boehly eigenaar van Engelse club