Real Madrid-baas nog steeds bezorgd om 'zieke' voetbalsport: 'Jonge fans blijven weg'
i

ANP / EPA

Real Madrid-baas nog steeds bezorgd om 'zieke' voetbalsport: 'Jonge fans blijven weg'

Trevor Wagener • 15:06, 03-10-2022 / Laatste Update: 18:35, 07-01-2024

Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez maakt zich nog altijd enorm veel zorgen om de voetbalsport, die volgens hem 'ziek' zou zijn. Volgens Pérez zijn er dringend veranderingen nodig om de jongere fans te behouden.

"Onze geliefde sport is ziek, vooral in Europa en zeker in Spanje. Voetbal verliest zijn positie als 's werelds toonaangevende sport", zei Pérez op een algemene vergadering van de club. "Het meest verontrustende feit is dat jongeren steeds minder geïnteresseerd raken in voetbal. De competities trekken geen belangstelling van toeschouwers in de huidige opzet, behalve in de eindfase."

Kink in de kabel

Pérez was een van de belangrijkste architecten van de Europese Super League, die minder dan 48 uur na de aankondiging in april vorig jaar stopte, na een protest van fans, regeringen en spelers. Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milan en Atletico Madrid trokken zich daarom terug, maar Real Madrid, Barcelona en Juventus maken nog altijd deel uit van het initiatief.

De Super League daagde UEFA en FIFA voor een Spaanse rechtbank, die later advies vroeg van het in Luxemburg gevestigde Hof van Justitie van de Europese Unie, dat volgend jaar uitspraak zal doen. "De Super League blijft knokken via Europese gerechtelijke procedures, die het monopolie van de UEFA in het Europese voetbal aanvechten", aldus Pérez.

Voorstander van Super League

Volgens Pérez treffen de grootste clubs elkaar te weinig in Europees verband. "Als we kijken naar de laatste Champions League-finalisten (Real Madrid en Liverpool): Liverpool is een historische club met 6 Europa Cups en dan blijkt dat we in 67 jaar slechts 9 keer tegen ze hebben gespeeld", aldus Pérez, die graag een competitie in het leven wil roepen die enkel bestemd is voor alleen de grote jongens.

"Maar de Super League blijft hangen in de gerechtelijke procedures. En die vechten het monopolie van de UEFA in het Europese voetbal aan."

Lees ook: Real-president Florentino Pérez: Europese Super Cup is zijn 30e trofee