Frans Hoek legt uit waarom Cillessen gepasseerd werd voor het WK: 'Kijk maar terug'
i

Pro Shots

Frans Hoek legt uit waarom Cillessen gepasseerd werd voor het WK: 'Kijk maar terug'

Trevor Wagener • 14:44, 29-01-2023 / Laatste Update: 23:23, 07-01-2024

Frans Hoek heeft zondag bij ESPN uitgebreid gesproken over de technische keuzes die de Oranje-staf maakte rondom het WK voetbal in Qatar. Hoek, die het voorbije 1,5 jaar keeperstrainer was bij het Nederlands elftal, ontkende dat de voor het eindtoernooi afgevallen Jasper Cillessen níet kon omgaan met zijn reserverol.

"Dat is absoluut niet de reden geweest", zei de 66-jarige Hoek bij het programma Goedemorgen Eredivisie. "Jasper heeft bij ons eerder geweldig getraind zonder dat hij 1e keus was. Ik heb toen ook gevraagd: kan je daarmee omgaan? Dat kon hij."

Wéér niet

Cillessen werd gepasseerd en dat was bijzonder. Ex-bondscoach Frank de Boer nam hem ook al niet mee naar het EK van daar jaar, omdat De Boer hem geen ideale 'reserve' vond. De verrassend geselecteerde Andries Noppert van SC Heerenveen hield in de golfstaat Justin Bijlow (Feyenoord) en Remko Pasveer (Ajax) op de bank.

De keeper, die deze zomer terugkeerde bij NEC, staat op 63 interlands. Hoek hield het op televisie op Cillessens ontbrekende vorm. "Er speelde ook veel rondom hem als persoon", ging hij verder. In november werd bekend dat Cillessen een kindje had gekregen met een Spaanse vrouw. "Dat zou een oorzaak kunnen zijn", aldus Hoek. "Maar zo waren er meer omstandigheden."

Eeuwig 11 meter-drama

Oranje haalde in Qatar de kwartfinale. Hierin werd het door Argentinië na genomen penalty's uitgeschakeld. In aanloop naar het toernooi oefende Oranje juist op strafschoppen. Zo deed de selectie meerdere testen.

Volgens Hoek moesten die vooral niet te groot worden gemaakt. "We keken naar welk type keeper welk voordeel op kon leveren. Die ene lijst is groter gemaakt dan het was. We hebben sommige uitslagen uit de tests meegenomen, meer niet." Met wisselend succes, rondde hij af. "Sommige dingen gingen goed, andere niet. Bij de keepers is er niet uitgekomen wat we gehoopt hadden."

Wie is keeperstrainer van Oranje?

Na het WK vertrok Louis van Gaal als bondscoach. De opnieuw aangestelde Ronald Koeman nam zijn eigen staf mee. Patrick Lodewijks is sindsdien de opvolger van Hoek als keeperstrainer van Oranje.