Franse media niet verrast over rellende PSV-fans: 'Ze staan bekend als zeer gewelddadig'
i

ProShots

Franse media niet verrast over rellende PSV-fans: 'Ze staan bekend als zeer gewelddadig'

Joris Kaper • 11:27, 25-10-2023 / Laatste Update: 23:42, 04-01-2024

Franse media hebben woensdag de rellende PSV-fans in Lens 'zeer gewelddadig' genoemd. Zij keurden de rellen uiteraard af, maar verbazing was er eigenlijk niet bij de meeste kranten: "De fans van deze Nederlandse club staan ​​bekend als zeer gewelddadig."

Fans van PSV raakten rondom de Champions League-wedstrijd met RC Lens (1-1) slaags met de politie en fans van Lens. Ook richtten zij in het stadion vernielingen aan. Het leidde tot 24 lichtgewonden.

Het Frans Le Monde meldt dat de rellen 'het gevolg waren van wangedrag, dronkenschap en mishandeling. Er is ook nog 1 arrestatie verricht wegens beschadiging van een politievoertuig.' De politie gebruikte onder meer drones om de rellen goed in kaart te brengen en om de juiste mensen op te pakken. Maar grote verbazing was er in Frankrijk niet na de rellen, zo meldden de kranten in Frankrijk.

'Zeer risicovol'

'Deze wedstrijd was vooraf al geclassificeerd als zeer risicovol’, schrijft RMC Sport. 'Er hing de hele avond in Lens een beetje elektriciteit in de lucht. Bij de politie bestond grote angst voor excessen in de stad. Vanaf maandagavond waren in de straten van Lens op bepaalde plaatsen in de stad politie- en Rijkspolitiepatrouilles zichtbaar, een uitzonderlijke en zeldzame situatie.'

Zware maatregelen

'Nadat de loting voor de Champions League was geweest, hebben de veiligheidsdiensten deze wedstrijd als riskant bestempeld', vervolgt de krant. 'De fans van deze Nederlandse club staan ​​bekend als zeer gewelddadig. Volgens politiebronnen zouden de maatregelen vooraf groot en uitzonderlijk zijn.' Volgens Le Parisien werden de maatregelen zelfs vergeleken met die tijdens een 'grote aanval op de stad'.

'500 hooligans'

De politie gaf voor de wedstrijd aan ongeveer 2000 fans van PSV te verwachten in Lens, waarvan er ongeveer 500 het stempel 'hooligan' kregen van de Franse politie. Naast de rellen voor de start van de wedstrijd, waren er ook weer rellen ín het stadion. PSV-fans gooiden onder meer met stoeltjes richting de fans van Lens, die de stoeltjes teruggooiden.

Traangas

Ook L’Equipe besteedde aandacht aan de rellen. 'Nederlandse ultra's gooiden projectielen en rookbommen naar de politie, die gedwongen werd om traangas te gebruiken. De supporters waren zeer mobiel en wisten aan het toezicht van de politie te ontsnappen, voordat ze opnieuw met zware ladingen traangas werden bestookt. De rust keerde snel terug in de straten van Lens, iets minder dan een uur voor de aftrap.'

'Geen verrassing'

Ook deze Franse krant vond de rellen geen verrassing. 'Het Nederlandse voetbal wordt regelmatig geconfronteerd met problemen van geweld tussen supporters: eind september werd de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord na een klein uur spelen in Amsterdam definitief stopgezet vanwege het gooien van rookbommen op het veld, voordat er incidenten plaatsvonden buiten het stadion.'