Franse pers ROAST Oranje na 2-1: ‘Kylian Mbappé teisterde de zwakke defensie’
i

ANP

Franse pers ROAST Oranje na 2-1: ‘Kylian Mbappé teisterde de zwakke defensie’

Matthijs Nijhuis • 13:08, 14-10-2023 / Laatste Update: 19:51, 04-01-2024

Frankrijk plaatste zich via het Nederlands Elftal voor de 15e keer op rij voor het EK voetbal (2-1). Vrijdagavond schoot Mbappé 2 keer raak voor Les Blues. De Franse pers was achteraf niet mals voor Oranje, dat vooral in de verdediging te wensen overliet.

Lees ook: Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Frankrijk

Le Figaro zag hoe Mbappé de leiding nam voor de Fransen: 'In zijn eentje teisterde hij de zwakke defensie van Oranje onder leiding van Virgil van Dijk.' Het dagblad merkte dat 'de manschappen van Ronald Koeman zich al snel realiseerden dat het een lastige avond ging worden'.

Totale controle

L’Équipe windt er al helemaal geen doekjes om. 'Buiten de laatste 10 minuten had Frankrijk totale controle over de wedstrijd', schreef de sportkrant. 'Onnauwkeurig Nederland deed in de 1e helft eigenlijk niet mee.' Het eindrapport was dan ook ondermaats: een 6 voor een 'solide' Virgil van Dijk, maar een 4 voor een 'ongelooflijke koortsige' Nathan Aké. Lutsharel Geertruida en Denzel Dumfries brengen het er met een 3 nog slechter vanaf. Doelpuntmaker Quilindschy Hartman krijgt een 5.

Lof voor Simons

RMC Sport zag alleen Xavi Simons uitblinken bij Oranje. 'Hij verkeert in grote vorm bij Leipzig, als huurling van PSG, en bezorgde de defensie van Les Blues problemen', schrijft de sportzender. Buiten Simons 'was Nederland zeker niet gevaarlijk.'

Sneer voor Koeman

Tenslotte deelde Le Monde nog een sneer uit richting bondscoach Ronald Koeman. Die zei in aanloop naar het duel dat hij geloofde dat Oranje kon winnen, omdat Newcastle United het PSG van Mbappé ook konden slopen (4-1). Met die uitspraken sloeg de krant hem om de oren. 'Koeman moet bij zichzelf hebben gedacht dat hij die woorden toch maar beter in had kunnen slikken.'