😰 | Gaat de Eredivisie zonder publiek gespeeld worden?
i

Getty Images

😰 | Gaat de Eredivisie zonder publiek gespeeld worden?

admin • 10:09, 20-12-2022 / Laatste Update: 05:34, 12-12-2023

Wim Groeneweg van politiebond ACP doet een oproep om Eredivisiewedstrijden zonder publiek te laten spelen. Dit zodat er meer politie in de wijken kan worden ingezet. Aanleiding voor zijn oproep is een analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders de politie zelden tot nooit ziet in hun eigen woonomgeving.

"De capaciteit van de politie is gebrekkig en dat is zorgelijk”, zegt Groeneweg in gesprek met De Telegraaf. "We moeten prioriteiten stellen. Na de winterstop begint het voetbal weer in de Eredivisie. Om te zorgen dat er meer politie op straat is, zouden er geen bezoekers meer bij voetbalwedstrijden moeten zijn."

Keuzes maken

Woordvoerder Hessel Koster van de Nationale Politie erkent dat er waarschijnlijk opnieuw keuzes gemaakt moeten worden op het gebied van de politie inzet. Hij wil echter niet meteen naar de Eredivisie wijzen: "Voetbalclubs nemen al meer voor hun rekening dan eerdere jaren. De politie is er alleen buiten het stadion." Wel geeft hij aan dat dit in de toekomst eventueel kan veranderen. "Bij krapte betekent het ook dat wij nee moeten zeggen tegen bepaalde evenementen, omdat ander politiewerk voorgaat".